• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nyugtalan láb - gyakrabban beteg szív?

Egészségmagazin Forrás: MTI - Panoráma

A nyugtalan láb szindrómával (RLS) bajlódók egy új vizsgálat szerint gyakrabban kerülnek koszorúér-betegség miatt orvoshoz.

A nyugtalan láb szindróma a statisztikák szerint a felnőtt nők csaknem hét százalékában, a férfiak 3,3 százalékában fordul elő. A lábmozgatás kényszere nyugalomban, gyakran lefekvés után, éjszaka jelentkezik és a betegek legtöbbször ideggyógyászati kezelésre szorulnak.

A  Neurology januári számásban közölt tanulmány vezetője, John W. Winkelman és munkatársai 3433 felnőttet vizsgáltak. Az önként jelentkező férfiak és nők részletes kérdőívet töltöttek ki, ebből derült ki, hogy az átlagosan 68 éves felnőttek 4-7 százaléka tapasztalt kényszert, hogy időnként megmozdítsa az alsó végtagját.

A kutatók számbavették, hogy a nyugtalan láb szindrómában szenvedők közül hányan lettek koszorúér-betegek, kaptak szívinfarktust vagy szélütést. Azt tapasztalták, hogy akiknél a lábmozgatás kényszere gyakran és kifejezetten megjelent, azok közül kétszer annyian kaptak szívinfarktust vagy szenvedtek el agyi érkatasztrófát, mint a többiek.

Több szakember mind a vizsgálókat, mind az eredményekről tudomást szerző laikusokat nyugalomra és óvatosságra intette. David Rye, az Emory Egyetem orvosi fakultásának ideggyógyász professzora hangsúlyozta, hogy a megfigyelt összefüggés fontos és érdekes, mert azt jelzi, hogy a nyugtalan láb szindróma nem egyszerűen valami kellemetlen tünet csupán, hanem további vizsgálatokat és kezelést igényel. New York-i Paul Greene szerint a tanulmány nem azt vizsgálta és nem is azt mutatja, hogy a kényszeres lábmozgatás és a koszorúér-betegség között ok-okozati összefüggés van.

A nyugtalan láb szindróma tüneteit mutató emberek a vizsgálat tanúsága szerint egy-egy éjszaka akár háromszáz alkalommal is kényszeresen mozgatják az alsó végtagjukat. Ekkor a szívműködés gyorsulhat, a vérnyomás emelkedhet. Valamennyi szakember egyetért abban, hogy vizsgálni kell: a nyugtalan láb szindróma hatásos kezelésével csökkenthető-e a szív- és érbetegségek gyakorisága.

Legolvasottabb cikkeink