• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Okozhat-e rekedtséget az allergia?

Egészségmagazin MA 09:15 Forrás: Fül-orr-gége Központ
Okozhat-e rekedtséget az allergia?

Régebbi típusú antihisztaminok is előidézhetnek rekedtséget, mivel kiszárítják a hangszálakat védő nyálkahártyát.

Az állandó torokköszörülés, fátyolos hang és krákogás leginkább a hangszálak túlerőltetése miatt alakul ki. Mint dr. Moric Krisztinától, a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, klinikai immunológus és allergológus orvosától megtudtuk, előfordulhat azonban, hogy a légutakat érintő allergiás reakciók váltják ki kellemetlen panaszainkat.

Allergia miatt is kialakulhat a rekedtség?

-Bár nem közvetlenül, de valóban okozhat az allergia rekedtséget. Ilyenkor az immunrendszer allergénekkel (penész, háziállatok szőre, pollen, poratka) szembeni túlzott reakciója miatt alakulnak ki a légutakat érintő jellegzetes tünetek: a köhögés, a tüsszentés, az allergiás nátha, a torokkaparás, valamint az orrdugulás miatt jelentkező hátsó garatfali csorgás – magyarázza dr. Moric Krisztina. A kezeletlen allergia gyulladást és irritációt okozhat a garat nyálkahártyájában, valamint a hangszálaknál. Ez a hangképzést is befolyásolhatja. Allergiás megbetegedésekben gyakori és kellemetlen tünet a garatfali lecsorgó váladék. Légúti allergia esetén ugyanis a szervezet fokozott váladéktermeléssel próbál megszabadulni a belélegzett pollenektől és egyéb idegen anyagoktól.

Lehet, hogy az antihisztamin miatt ment el a hangunk?

A kezeletlen allergia mellett az allergiás panaszok enyhítésére szolgáló, elsősorban régebbi típusú antihisztaminok is előidézhetnek rekedtséget. A hangszálainkat ugyanis egy vékony nyálkaréteg borítja, amely védelmet nyújt az irritáló anyagokkal szemben. Ezt a nyákot az orr, a torok és a melléküregek felszínén található nyálkahártya termeli. Az antihisztaminok azonban kiszáríthatják a nyálkahártyát, a merevvé váló hangszalagok miatt pedig reszelőssé, kellemetlenné válik a hangképzés.  

Keresünk fel allergológiai szakrendelést!

- Az allergia által kiváltott rekedtség kezelésének leghatékonyabb módja elsősorban az allergéneknek való kitettség csökkentése. Az allergiaminimalizált környezetet többek között a lakás rendszeres és alapos tisztításával, légtisztító és pollenszűrők alkalmazásával biztosíthatjuk. Pollenallergia esetén a kinti teregetés mellőzése, a haj rendszeres leöblítése, az ágynemű gyakori cseréje, és a megfelelő időpontban történő szellőztetés is mérsékelheti tüneteinket. Ha kezeletlen allergiánk van, keressünk fel allergológiai szakrendelést – tanácsolja Moric doktornő. Ez azért is rendkívül fontos, mert a kezeletlen allergiás nátha a rekedtség mellett orrmelléküregek fertőzéséhez (akut és krónikus orrmellék- és arcüreggyulladás, középfülgyulladás) is vezethet.

Az allergológus által felírt orális antihisztaminok és szteroid orrspray hatékonyan csillapíthatják a kialakult tüneteket. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy allergiagyógyszereink nyálkahártya szárazságot okoznak, jelezzük a kezelőorvosnak, aki gyógyszercserével orvosolhatja a problémánkat.

Hogy orvosolhatjuk a rekedtséget?

  - Míg tüneteink mérséklődnek, tartsunk hangdiétát! A teljes hangkímélet mellett kerüljük a forró vagy túlzottan hideg ételeket és italokat, ne fogyasszunk alkoholt, és ne használjunk dohánytermékeket sem!

  - A nyálkahártya szárazság ellen gargalizáljunk rendszeresen langyos sós vízzel!

  - Párásítsuk lakásunk levegőjét, és fogyasszunk bőségesen folyadékot!

  - Jótékony hatású lehet az orr rendszeres öblítése is.

  - A gyógyhatású cukorkák elősegítik a nyáltermelést, megnyugtatják a torkot és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.

Az allergia okozta gégegyulladás és rekedtség általában könnyen elmúlik, ha azonban két hét elteltével is fennáll a probléma, érdemes egy fül-orr-gégész szakorvost felkeresni. A rekedtséget a hangszalagok túlerőltetése mellett számtalan betegség (pajzsmirigy-problémák, hangszalag polip, reflux, daganatos megbetegedések, hangszalagbénulás) kiválthatja.