• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Oltással az igazi tömeggyilkos ellen

Egészségmagazin Forrás: Semmelweis Figyelő

A 2 éven aluli tünetmentes hordozó kisgyermek veszélyt jelenthet a legyengült nagyszülőkre is.

A pneumococcus – Streptococcus pneumoniae – baktériumot az 1800-as évek óta ismerik, több, mint 90 típusa közül csak néhány okoz súlyos megbetegedést. Az általa okozott betegségek a tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, középfülgyulladás de a véráramba kerülve okozhatnak agyhártyagyulladást, szepszist is. Emberről emberre cseppfertőzéssel terjed, az orr- és garatüregben telepszik meg. Sokszor egészséges gyermekek szervezetéből is ki lehet mutatni, de a megfelelően működő immunrendszernek köszönhetően nem okoznak tüneteket -írja a Semmelweis Figyelő cikke.

A Streptococcus pneumoniae baktérium okozta fertőzések világszerte közel egymillió öt év alatti gyermek halálát okozzák. A legveszélyeztetettebbek a közösségbe járó óvodás korú gyermekek. Közülük sokan hordozzák szervezetükben – orrgarat nyálkahártyájukon a baktériumot – tünetmentesen és fertőznek meg másokat. Betegség akkor jön létre mikor a gyermek szervezetének egyensúlya megborul és a kórokozó helyi vagy egész szervezetet érintő megbetegedést okoz.

Pajzsot emel körénk az oltás
A fertőzés védőoltással megelőzhető. Azokban az országokban ahol ezzel a lehetőséggel nagyobb arányban élnek, jelentően csökkent a pneumococcus okozta súlyos megbetegedések száma. Fontos ez családon belül is, hiszen a 2 éven aluli tünetmentes hordozó kisgyermek a családban veszélyt jelenthet a gyengült szervezetű nagyszülőkre is, akikben leggyakrabban súlyos kimenetelű tüdőgyulladást eredményez a fertőzés.

Oltóanyag hazánkban is
„A pneumococcus elleni konjugált védőoltás (PCV) 2009 áprilisában Magyarországon bekerült az önkéntes oltások közé, és ezzel ugrásszerűen megnőtt az átoltottság" - írja tanulmányában Tóthpál Adrienn és Dobay Orsolya , akik három éven át tartó vizsgálattal igyekeztek bizonyítani az oltás fontosságát a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetében. A baktérium megjelenése egyébként nagyon változatos, 93 ún. szerotípusa van. A hazánkban alkalmazott három oltóanyag 7, 13 ill. 23 gyakrabban előforduló típus ellen véd.

Javult a helyzet már három év alatt is
A kutatók 854 óvodást vizsgáltak az ország különböző területein lévő 20 óvodából. Meghatározták a hordozott törzsek szerotípusait, antibiotikum-érzékenységét és genetikai rokonságukat. Összesen 324 esetben kaptak pozitív orrmintákat, ez 37,94 %-os hordozást jelent A helyzet azonban javuló tendenciát mutatott, az eredmények hűen tükrözték a populáció oltottságának alakulását.

A vizsgálat elején az átoltottság szinte nulla volt, hiszen a PCV oltás 2, 4 és 15 hónapos korban esedékes, így az első évben vizsgált óvodások még alig voltak beoltva. Ennek megfelelően a hordozás magasnak bizonyult és olyan szerotípusokat is nagy arányban tartalmazott, melyek ellen a védőoltás hatni hivatott. Időben előrehaladva ezen a típusok eltűntek a vizsgálati mintákból és a hordozás aránya lecsökkent, ami bizonyítja az oltás eredményességét és hatékonyságát. Az oltott populációban a vakcinában előforduló szerotípusok határozott visszaszorulását tapasztalták a kezdeti 78,85%-ról 35,30%-ra.

Még nem felejthetjük el a tüdőgyulladást
Ahogy kiszorulnak a palettáról a leggyakoribb típusok, folyamatosan jelenhetnek és jelennek meg újabb típusok a helyükre. A szakértők szerint ez utóbbiak még nagy arányban érzékenyek az antibiotikum kezelésre, tehát ha meg is betegszünk, jobb eséllyel vehetjük fel a harcot ellenük, mint a védőoltással megelőzhető kórokozók ellen.

(A tanulmány teljes terjedelmében itt olvasható: Tóthpál A.; Dobay O.: A hordozott pneumococcusok szerotípusainak drasztikus változása a megnövekedett átoltottság hatására hazánkban. Orvosi Hetilap: 2012. 153. évfolyam, 26. szám. 1031–1034.)