• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A bérrendezés nem csökkentette az orvoselvándorlást

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Jövőre a jelenlegi 80 milliárdos háziorvosi kassza két és félszeresére van szükség.

Nem jelentéktelen az a bérfejlesztés, amelyet az egészségügyben dolgozók augusztusban kaptak kézhez, de a „dolog nem kerek" – mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerdai tájékoztatóján. A kamara elnöke szerint legalább ekkora emelésre van szükség jövőre és 2014-ben is, ráadásul haladéktalanul szükség van arra is, hogy az alapellátásban dolgozók bérét is rendezzék, amihez a következő költségvetésben a jelenlegi 80 milliárdos háziorvosi kassza két és félszeresét kell biztosítani.

A MOK augusztus eleje óta folyamatosan gyűjti a béremeléssel kapcsolatos adatokat, észrevételeket. Az egyik zavaró momentum például az, hogy a fél évre visszamenőleg kiutalt emelést nem az alapbérbe beágyazva, hanem külön soron, mint illetménykiegészítést kapták meg az egészségügyiek. Ez Éger István szerint aggályos, azt az érzetet keltheti az orvosokban, hogy a jövőben bármikor visszavonható, csökkenthető. Ezt a bizonytalanságot erősíti az is, hogy a jövő évi költségvetésben sincs pontosan meghatározva a béremelés folyamatosságának forrása.

A kamara elnöke szerint törvénysértő, hogy a bérrendezésnél különbséget tettek orvos és orvos illetve a közfinanszírozott egészségügyi intézmény státusza között. Tehát kimaradtak az emelésből azok az egészségügyiek, akik olyan gazdasági társasági formában működő intézményeknél dolgoznak, mint például az ózdi, siklósi, gyöngyösi, nagyatádi kórház, illetve Hajdú Megye járóbeteg-intézményei, Százhalombatta, Budaörs rendelőintézete. Szintén kihagyták a béremelésből azt a több száz orvost is, akik munkaadójuk javaslatára lemondtak közalkalmazotti munkaviszonyukról és vállalkozóként folytatták a munkát. Kimaradtak a foglalkozás-egészségügyi és sportorvosok, valamint a közalkalmazottként dolgozó háziorvosok is.

A MOK ezzel kapcsolatban leszögezi: nem lenne szabad különbséget tenni a közfinanszírozott egészségügyi ellátásban dolgozók között.

Éger István hangsúlyozta a bérrendezés egyik legfontosabb célja, hogy csökkentse az orvoselvándorlást, de ez a cél az eddigi adatok alapján nem teljesül. Ezért is tartja fontosnak a MOK, hogy folytatódjon a bérrendezés, és a jelenlegivel azonos béremelést hajtsanak végre jövőre, illetve 2014-ben is, illetve megtörténjen a bérrendezés az alapellátásban is. Ezekre a további lépésekre azért is szükség van, mert a kamara szerint akkora az orvoshiány, hogy nem teljesíthetőek a személyi minimumfeltételek. Ez pedig súlyosan veszélyezteti a betegellátást.

Kommentál a szakállamtitkárság