• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Oltobelli - Oltatsz vagy oltogatsz?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A figura különböző élethelyzetekben mutatja be az influenzás megbetegedés nehézségeit.

Új hőse született az influenza elleni védekezést, megelőzést népszerűsítő, az Országos Alapellátási Intézet kezdeményezésére készült lakossági kampánynak, aki kicsit más, mint a korábbi arcok. Ő Oltobelli, a mindenttudó bábfigura, aki „oltat és oltogat". Alakja remélhetően beköltözik majd az otthonokba is, ahol „játszva" fogadhatják meg jótanácsait, gyerekek és felnőttek egyaránt. Oltobellivel megismerkedni, az Országos Alapellátási Intézet honlapján lehet, a www.oali.hu/oltobelli címen.

Az Országos Alapellátási Intézet szervezésében tavaly indult egy, az influenza megelőzését támogató tájékoztató kampány, melynek célja a háziorvosok magas szintű szakmai tájékoztatása volt, melyet most a lakosság körében szeretnének folytatni. Az új honlap a hagyományoktól eltérő módon, egy bábfigura – Oltobelli - közreműködésével szólítja meg a lakosság széles rétegeit.

Mindenkihez szeretne szólni, a kisgyermekektől a szülőkig, nagyszülőkig egyaránt. Oltobelli az élet mindennapi kihívásain keresztül jeleníti meg mire nem gondoltunk, illetve mire kellene gondolnunk az influenza megelőzésével kapcsolatosan. Hatékony „munkáját" olyan sztárok segítik, mint a Terminátor és a havasi Jeti. Oltobelli oltat és oltogat is egyben, szemléltetve mindazokat a helyzeteket, amelyekben egy influenzás megbetegedés esetén, még nagy sztárok is kerülhetnek. Azt is bemutatja, hogyan rontotta meg az influenza Darth Vader és Luke kapcsolatát!

Az OALI honlapján található új website további tájékoztatást, további segítséget nyújt az influenza megelőzésének lehetséges módjairól, és a szezonális védőoltások alkalmazásáról, azok szükségességéről. Megtalálhatók a legaktuálisabb hírek, ajánlások is, amelyek ebben a témában napvilágot láttak. Ezek közül kiemelendő:

„A 2010-11-es volt az első influenza szezon, amikor a nemzetközi ajánlások (ACIP, CDC) fél éves kor felett mindenkinek javasolják a védőoltás felvételét!"

A családtervezésnek része kell, hogy legyen az influenza elleni védőoltás felvétele, hiszen az oltás a születendő gyermeket is védi fél éves koráig a kórokozóval szemben.

Fél éves kor alatt a legkorszerűbb oltóanyagok sem adhatóak, ebben az időszakban a fészekimmunitás jelent megoldást, vagyis fontos a baba közvetlen környezetében élők beoltása, ez az alapja a baba védelmének.

A honlap egyediségét az is mutatja, hogy aktív közreműködésre inspirálja a látogatókat. Bárki feltöltheti saját hasznos, vagy éppen humoros videóját, melyet akár az influenza által okozott megbetegedés miatt élt át, vagy éppen eredményesen sikerült elkerülnie azt! Ugyanakkor saját ihletésű bábfilmet is készíthetnek, a kis hős Oltobelli főszereplésével, mely megszívlelendő jótanácsokkal szolgálhat a nagyközönség számára. Minden jó ötlet, minden jó tanács célba érhet, ezen az új honlapon keresztül.