• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Prosztatarák: kíméletesebb a protonsugár

Hírek Forrás: MTI Szerző:

A bevett röntgenes besugárzás helyett protonsugárral is gyógyítani lehetne a prosztatarákot.

Az American Society for Radiaton Oncology című tudományos folyóiratban megjelent - két vizsgálatról szóló - tanulmányból kiderül, a protonsugárral történő kezelés ugyanolyan sikeres, viszont lényegesen kevesebb mellékhatással jár.

Sugárkezelésre alkalmas protonokat egy évtizede használnak a gyógyításban. A proton egyetlen elektronjától megfosztott hidrogén atom, mely pozitív töltésű. A gyógykezelésre alkalmas protonsugarakat ciklotronban állítják elő, ezért egyelőre nem sok gyógyintézetben alkalmazzák.

A protonsugár viszont sokkal alkalmasabb a gyógykezelésre mint a Röntgen-besugárzás, mert igen pontosan irányítható és a célba vett daganatra a lehető legnagyobb sugáradag juthat, anélkül hogy a környezetében lévő egészséges szövetek károsodnának.

Floridában Nancy Mendenhall és munkatársai kezeltek 211, különböző súlyosságú prosztatarákban szenvedő beteget protonsugárzással. A kutatók két évvel a kezelés után számoltak be betegeik állapotáról. Az eredmények meggyőzők voltak, a daganat eltűnt, ugyanakkor a környező szöveteket, például a bélrendszert ez a besugárzás nem károsította. A rosszindulatú daganatra zúdítható nagyobb sugáradag pedig lényegesen csökkenti a beavatkozás után a rákos szövetelfajulás kiújulását.

A másik tanulmányban 203 férfit kezeltek, ők vagy radioaktív anyag beültetésével kaptak sugárkezelést, vagy protonbesugárzásban részesültek. Az ellenőrző vizsgálatok során az eredmény mindkét kezelési mód alkalmazása után azonosnak bizonyult. A szakértők kiemelték, hogy a protonsugárzással végzett prosztatarák-kezelés vértelen, fájdalom nélküli és gyakorlatilag mellékhatásoktól mentes eljárás.

Azt is hangsúlyozzák, hogy nincs szükség utókezelésre, a kezelés járóbeteg rendelés útján végezhető, tehát a beteget nem kell fölvenni a kórházba. A protonsugárzás a betegek és az orvosok szerint is "kés nélküli műtét", ezért az új eredmények ismeretében a prosztatarákban szenvedők szívesebben választják ezt a gyógymódot, mint az operációt vagy a röntgenes besugárzást.