• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Omega 3 zsírsavak: együnk vagy ne együnk?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Körülbelül 25 éve merült fel először összefüggés a rendszeres hal fogyasztás és a coronaria halálozás között.

Elsőként a grönlandi eszkimók 20 éves követéses vizsgálata utalt arra, hogy 50%-kal kisebb a halálozás a naponta 30 g halat fogyasztók között, a halat nem fogyasztó eszkimókéhoz képest. Ma már tudjuk, hogy mindezért a halak zsirszövetében lévő többszörösen telitetlen zsírsavak /PUFA/, elsősorban az omega-3-zsírsavak felelősek. Azóta sok bizonyíték gyűlt össze e kedvező hatásról, bár az utóbbi időben a hal fogyasztással kapcsolatban új ellentmondások is születtek.

Omega-3 zsírsavak a növényi olajokban, a magvakban, a szójababban is megtalálhatók, de táplálékunk természetes forrása a hal is. E telítetlen zsírsavak csökkentik a szérum triglycerid szintjét, gátolják a thrombosis készséget, javítják az érbelhártya /az endothel/ működését és akadályozzák a ritmuszavarok kialakulását. Mindezek együttes hatása a halálozás redukciója.

11 nagy klinikai vizsgálat összefoglaló értékelése utal arra, hogy 40-60 g napi halfogyasztás 40-60%-kal csökkenti a nagy /!/ cardiovascularis rizikójú egyének halálozását! Egy további /olasz/ vizsgálat pedig a hirtelen halál 44%-os csökkenését mutatta ki több mint 11 ezer infarctust szenvedett betegben, ha táplálék kiegészítőként omega-3 zsírsavat is kaptak.

Vannak azonban vizsgálati eredmények, melyek mindezt kétségbe vonják: kamrai ritmuszavarok miatt ritmuszavart megszüntető készülékkel /ICD/ rendelkező betegekben a hal fogyasztás nem mérsékelte a ritmuszavarok előfordulását, a halat nem fogyasztó kontroll csoporthoz képest . Sőt az omega-3 zsírsavak – egyes megfigyelések szerint - még növelhetik is a malignus ritmuszavarok számát.

Az ellentmondásos eredmények miatt egy amerikai orvosi szervezet /IOM/ 2006 októberében állásfoglalást fogalmazott meg, melyben megállapítja a hal fogyasztással kapcsolatos divergáló eredményeket. Az állásfoglalás szerint mérsékelt halfogyasztás /hetente 1-2x/ - számos pozitív vizsgálatra hivatkozva – felnőttek számára általában javasolt, mert elmaradása jelentősen növelné a cardiovascularis halálozást. A terhesek, vagy a terhesség előtt állók számára azonban nem ajánlott, mert a magzatban látás és kognitív funkciókban jelentkező fejlődési zavarokat okozhat.

Az AHA /Amerikai Kardiológus Társaság/ állásfoglalása szerint a halfogyasztással egyenértékű, gyógyszeres formátumú, telítetlen zsírbevitel /napi 500 mg PUFA/ szedése ajánlott, mely kb. heti 1-2-szeri halfogyasztásnak felelhet meg. Sokak szerint azonban ez a mennyiség a coronaria betegek számára nem elegendő.

Vannak veszélyek is. Egyre többen hívják fel a figyelmet a halakban kimutatható káros anyagokra. A zsindelyhal, a kardhal, a cápa és a makréla izomzata higanyt, a lazac, a pisztráng és az osztriga pedig zsírszövetében chlórozott biphenyl tartalmú károsító anyagokat raktározhat. Az AHA ajánlásban szereplő hal-olaj capsula természetesen mentes e káros hatásoktól. Mint az élet más területén – a halfogyasztásban is – a mérsékletesség javasolható.