• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Összefogás az ételérzékeny rászorulók megsegítésére

Egészségmagazin MA 06:21 Forrás: Weborvos
Összefogás az ételérzékeny rászorulók megsegítésére

Háromféle receptkönyvet állítottak össze: cukorbetegeknek, glutén- és laktózérzékenyeknek.

Sokan, sokszor gyűjtenek élelmet a rászorulóknak, különösen ünnepek előtt. Ugyanakkor kevesebb figyelmet kap az, hogy az adományra szorulók között is vannak olyanok, akiknek étrendje speciális odafigyelést igényel, például ételérzékenység, vagy cukorbetegség miatt. Kifejezetten értük fogott össze a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Magyar Vöröskereszt és az Auchan, hogy az utóbbi alapítványi támogatásával olcsó ételekből receptkönyvek készüljenek, amelyek mellé speciális élelmiszercsomagokat is kapnak a cukorbetegséggel, laktóz-és gluténérzékenységgel élő rászorulók. Az adományokat a nélkülözőknek a Magyar Vöröskereszt juttatja el, de a dietetikusok által összeállított receptkönyveket bárki ingyen letöltheti az MDOSZ, a Magyar Vöröskereszt vagy az Auchan honlapjáról.

Hiánypótló vállalásról beszélhetünk, hiszen az adománygyűjtéseknél általában nem ez, hanem az az elsődleges szempont, hogy minél többen kaphassanak az adományokból. Az ételérzékenységgel küzdő, nehéz anyagi helyzetben lévők számára ráadásul az is nehezíti az étkezést, hogy általában a diétába illeszthető élelmiszerek drágábbak, mint a hagyományosak.

Háromféle receptkönyvet állítottak össze: cukorbetegeknekglutén- és laktózérzékenyeknek. Kifejezetten olyan recepteket gyűjtöttek össze, amelyek hozzáférhető és olcsó alapanyagokból készíthetők. A receptkönyvek természetesen nem csak a nélkülözőknek, hanem másnak is hasznosak, aki az adott egészségügyi problémával küzd, ezért ingyen letölthetők az aktivitás mindhárom résztvevőjének honlapjáról, a dietetikusok esetében az okostanyer.hu oldalról.

A dietetikusok által, szakszerűen összeállított receptek mellett a jótékonyság is nagy teret kapott az együttműködésben, hiszen az Auchan Alapítvány finanszírozásából a Magyar Vöröskereszt 200 rászorulóhoz juttatott el az ételérzékenységük miatt indokolt diétájuknak megfelelő élelemiszercsomagot. Ezek a speciális összeállítások főként liszteket (pl. rizsliszt) és tésztákat (pl. csicseriborsó tészta), Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat tartalmazó olajat, olajos magvakat, a cukorbetegeknek eritritet, illetve a laktózérzékenyeknek UHT laktózmentes tejet tartalmaztak. Egységesen minden csomagban volt savanyúkáposzta, szeletelt gombakonzerv és tarkabab a kiegyensúlyozott táplálkozás elősegítéséhez. Az adománycsomagok 7 és fél kilósak voltak, értékük 9-11 ezer forint között mozgott.

„Kihívást jelent, hogy megfelelő élelmiszerekkel lássuk el azokat a rászoruló gondozottjainkat, akik nem fogyaszthatják azokat az élelmiszereket, amelyeket adományként kapunk – hangsúlyozta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. – Mivel az ételérzékenység vagy cukorbetegség anyagi helyzettől függetlenül előfordul a társadalom minden szegmensében, különösen nagy segítséget jelent ez a támogatás. Az ilyen és hasonló kezdeményezések hozzájárulnak ahhoz, hogy a hátrányos helyzetben élőknek ne kelljen kockáztatniuk az egészségüket.”

„Igyekeztünk olyan recepteket összegyűjteni, amelyeket egyszerűen, viszonylag olcsón el lehet készíteni, és beleillik a cukorbetegek vagy ételintoleranciában szenvedők szakszerűen összeállított diétájába. Néha egy-egy ételben csak egy-két alapanyagot kell cserélni ahhoz, hogy az megfelelő legyen számukra is. Nagyon örülünk, hogy ezek a receptek most az adománycsomagokkal együtt közvetlenül jutnak el a nélkülözőkhöz, akik anyagi helyzetük miatt talán a legveszélyeztetettebbek a hiányos táplálkozás szempontjából. Természetesen a receptek mindenkinek jól jöhetnek, akiknek hasonló egészségügyi problémájuk miatt oda kell figyelniük az étrendjükre. Az okostanyer.hu honlapról a cukorbetegeknek, laktóz- és gluténérzékenynek szólók is ingyenesen letölthetők” – emelte ki Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke.