• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ősztől már nem az ÁNTSZ ellenőriz

Egészségmagazin Forrás: MTI

Lényegesen több ételfertőzést jelentettek az idén, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Közegészségügyi Főosztályának vezetője szerint a növekedés egyik oka az, hogy fellazult a hatósági jelenlét az ellenőrzési jogkör átszervezése miatt. Míg tavaly három hatóság (ÁNTSZ, fogyasztóvédelem, állategészségügy) őrködött az élelmiszerbiztonság felett, ez a tevékenység az idén szeptembertől a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kezében összpontosul.

Az elszaporodott ételmérgezéses esetek másik okának a szakember azt tartja, hogy 2007. október 1-jével megszüntették a konyhában dolgozó, szakképesítés nélküli munkavállalók kötelező oktatását. Az ÁNTSZ által tartott egynapos tanfolyamot az elhelyezkedést követő egy hónapon belül minden konyhai dolgozónak el kellett végeznie.

A kötelező oktatás megszűnése, valamint a vendéglátás és közétkeztetés ellenőrzésének fellazulása miatt az alkalmazottak tudatos higiéniai magatartása "csorbát szenvedett" - indokolta az ételmérgezéses esetek számának emelkedését a főosztályvezető, aki úgy fogalmazott: a megmaradó feladataira - táplálkozás-élettan, táplálkozás-egészségügy - koncentráló ÁNTSZ aktivitása sem a régi már.

Ócsai Lajos szerint figyelmet érdemel, hogy a calici vírusos fertőzések száma ugrott meg jelentősen, ami arra utal, hogy gond van a konyhai alkalmazottak személyi higiéniájával (ez a vírus ugyanis széklettel terjed). Bár a tavalyi nyár jóval melegebb volt az ideinél, ami kedvezett a kórokozók szaporodásának, ebben az évben mégis lényegesen több megbetegedés történt eddig.

Elmondta, hogy ott a legnagyobb az ételfertőzés veszélye, ahol egyszerre nagy tömeg étkeztetése folyik. Ilyenek a munkahelyi étkezdék és azok a rendezvények, amelyeken nincs megfelelő technikai háttér az élelmiszer biztonságos előállításához. Példaként említette a családi kivitelezésű lakodalmakat és a májusi ballagásokat.