• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Passzióból is eszünk, de szeretnénk sportos alkatot

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Nem mindegy, hogy betegre vagy egészségesre esszük magunkat, mondják a dietetikusok.

Nemcsak az öltözködés, hanem a testkép divatjának is szeretnénk a legtöbben megfelelni, ám mindez nem könnyű, hiszen gyakran eszünk pusztán élvezetből, vagy éppen a stressz levezetése céljából. Az élelmiszerválaszték döbbenetesen kiszélesedett, mondhatjuk, obezitogén, azaz elhízást támogató környezetben élünk, ugyanakkor (sajnos?) nem a barokkos teltség, hanem épp ellenkezőleg, a sportos alkat a divat. Sokan tapasztalatból tudjuk, hogy ezt az ellentmondást nem egyszerű feloldani, hiszen nem mozgunk eleget, nem megfelelő az étrendünk, többet eszünk a kelleténél. A sportos alkat vágya pedig roppantul kedvez a gyors fogyást ígérő, celebek, színésznők által kipróbált divatos diétáknak: nincs olyan hónap, hogy az interneten ne futnánk bele valamilyen új és tuti biztos módszerbe a kilók gyors leadásához.

Ezek a fogyókúrák hosszú távon általában eredménytelenek, hiszen nem kíséri őket táplálkozási és életmódváltás, s jó, ha nem okoznak egészségügyi problémákat. Ám néhány napig alkalmazva arra kiválóak lehetnek, hogy a fogyás okozta sikerélmény hatására klasszikus, bevált, szakemberek által javasolt diétára fogjuk magunkat, mutatott rá Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus a TÉT Platform Egyesület és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által szervezett keddi szakmai fórumon. Az előadók többek között arról ejtettek szót, miért lehetnek veszélyesek a divatos diéták, illetve miért van az, hogy egyes élelmiszereket igazságtalanul száműzünk étrendünkből.

A szakmai eseményen egybegyűlteknek a vendégváró pogácsák fogyasztásától is elment a kedve, amikor Erdélyi-Sipos Alíz elmondta, hogy napi csupán 270 kcal plusz bevitel egyetlen hónap alatt egy kilogrammos hízást eredményez. Márpedig 270 kalóriát pillanatok alatt meg tudunk enni, elég csak egy vastagabb szelet kalácsot egy pici lekvárral vagy néhány szeletke nápolyit vagy éppen pár szem pogácsát elfogyasztanunk. Egy kilónyi súlyfelesleg pedig 7700 kalóriával ér fel, sorolta a „súlyos" adatokat, majd leszögezte: nem mindegy, hogy betegre vagy egészségesre esszük magunkat.

Hogy miért is veszélyesek a divatdiéták? Például a fokozott fehérjebevitelen alapulóknál csökken a szervezetben a kalcium mennyisége, köszvény jelenhet meg, miközben a veséket túlzott terhelés éri. A szénhidrát hiánya miatt ugyanakkor kevésbé leszünk fittek, romlik a koncentrációs képességünk a táplálkozási szakember szerint. Az oly régi és rendre előkerülő tojásdiétánál és más, úgynevezett zsírdús diétánál növeljük a szív- és érrendszeri rizikót, növekedhet a vérzsírszint.

A dietetikus szerint nem helyes fogyókúrát tartanunk, hanem helyette a testtömeg-csökkentő étrendet kell alkalmaznunk, amely nem okoz éhségérzetet, nem csökkenti az izommennyiséget, nem rontja az anyagcserénket, s nem szabad elfeledkeznünk a rendszeres aktív mozgásról.

Az ételek választását számos tévhit kíséri, mutatott rá Antal Emese, dietetikus, szociológus, példaként említve, hogy sokan gondolják, a biotermék tartalmasabb, mint a normál társa, holott ilyen szempontból nincs különbség közöttük, s minden élelmiszer előállítását szigorúan szabályozzák.

Ma divat lett lisztérzékenynek, tejcukorérzékenynek vagy éppen tejfehérje allergiásnak lenni, s olyanok is elhagyják a glutént, illetve a tejcukrot a táplálkozásukból, akiknek valójában nincs ezekkel az összetevőkkel problémájuk, csak téves az öndiagnózisuk. Az adalékanyagoktól is sokan félnek, holott számos feltételnek kell megfelelniük egy-egy vizsgálat során (toxicitiás, karciogenitás, tisztaság és a többi), hogy az élelmiszerekbe kerülhessenek éppen azok állagának, mikrobiológiai, érzékszerveinkre ható tulajdonságaik javítása érdekében.

A szakember szerint nincs egészségtelen étel, csak rosszul összeállított étrend.