• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Prosztatarák: könnyen szűrhető, jól gyógyítható

Egészségmagazin 2022.11.14 Forrás: Weborvos
Prosztatarák: könnyen szűrhető, jól gyógyítható

Önmagunkért, a családunkért: 40 éves kor fölött már érdemes szűrni a prosztatarákot!

Évente 4000-4500 magyar férfinál ismerik fel a prosztatarákot. Magyarországon évente 1000 férfi halálát okozza, pedig könnyen felismerhető és jól gyógyítható. Mit ajánl Dr. Varga József, a Dr. Rose Magánkórház urológus szakorvosa a férfi egészség hónapjában?

Járjunk rendszeres szűrésre 40 éves kor felett!

Dr. Rose Magánkórház urológusa szerint prosztata vizsgálat esetén nagyon fontos tényező a PSA- szint laborvizsgálattal történő ellenőrzése, amelyet fizikális vizsgálat egészít ki. A PSA (prosztata specifikus antigén) egy olyan fehérje, amelyet a prosztata termel, így csak férfiakban fordul elő. A vérvétellel történő laborvizsgálat utalhat betegségre, mert a prosztata különféle megbetegedései során megnő a fehérje szérumszintje.

A prosztata egy pingponglabda méretű szerv, amelynek a felületén keletkező rosszindulatú elváltozás tapinthatóvá válik.  Van olyan daganat, ami olyan kicsi, hogy a PSA-szintet még nem emeli meg és mégis tapintható az eltérés a fizikális vizsgálat során, a megfelelő szűréshez ezért kell a fizikális vizsgálatot is elvégezni.

Ha mindkét vizsgálat eredménye negatív, akkor a szűrővizsgálatokat egy év múlva érdemes megismételni. Amennyiben vizsgálati eredmények szürke zónában vannak, vagy pozitívak tovább kell folytatni a szakvizsgálatokat.

Mit tegyünk, ha magas a PSA-szint?

A PSA-szint változásából a szakemberek következtetéseket tudnak levonni: vizsgálják a megduplázódási időt, azaz, hogy mennyi idő alatt kétszereződik meg PSA-szint, figyelembe véve azt is, hogy az életkor előrehaladtával a normális PSA-szint is növekszik.

A PSA-szint növekedés mértéke, prosztatarák esetén nagy valószínűséggel gyors növekedést mutat, ilyenkor nagyon fontos a fizikális vizsgálat. Ha a PSA-szint növekedése gyorsabb emelkedést mutat az elvártnál – amit egyébként a prosztata nagyságával is érdemes összevetni – akkor tovább kell lépni.

Ha fennáll a gyanú…

Ilyen esetekben a következő lépés a Multiparametrikus MR vizsgálat, amely megmutatja, hogy van-e kockázata a daganatnak. Ezt követi az MR-en meghatározott területeken látható elváltozásokból ultrahang-vezérelten megvalósuló szövettani mintavétel: a biopszia. A prosztata ultrahang vizsgálata nem mutatja meg hogy daganatos-e a beteg, a képalkotó vizsgálatok csak megerősítik a gyanút, a rosszindulatú daganatot kizárólag biopsziával lehet igazolni.

A biopszián vett szövetminta eredménye határozza meg, hogy milyen irányba kell további vizsgálatokat végezni. Rosszindulatú daganat esetén a kezeléssel kapcsolatos döntési folyamat több szakma bevonásával történik, a betegek kivizsgálását az urológus vezeti és az adatokat összegezve döntenek a kezelésről, onkoteam bevonásával: urológus, onkológus, radiológus, sugárterapeuta és patológus szakorvosok a betegre szabottan határozzák meg a páciens számára legideálisabb terápiát.

Gyógyulási esélyek

Ha négy stádiumra osztjuk a prosztata daganatokat, akkor az első két stádiumban 100 százalékig meggyógyítható a beteg, a hármas stádiumban egyénre szabott terápiával nagyon jól gyógyítható betegség, a négyes stadionban meghosszabbítható a normális életvitel.

Hogyan előzhetjük meg a prosztatarákot?

A megelőzésben fontos a táplálkozás, nagyon fontos, hogy telítetlen zsírsavakat fogyasszunk, sok zöldet együnk, legyen vegyes a táplálkozásunk - az urológusok pontosan ugyanolyan étrendet javasolnak a férfiaknak, mint a kardiológusok.

A prosztata daganat ugyan nem öröklődik, de azoknál a férfiaknál háromszor akkora a valószínűsége a kialakulásának, akik felmenői között előfordult a betegség. Egyértelműen bizonyított, hogy bizonyos fizikai szakmákban dolgozóknál sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki rosszindulatú prosztata daganat, mint más foglalkozásoknál.

Mivel a prosztatadaganatot önvizsgálattal nem lehet észrevenni, azt javasoljuk minden 40 év feletti férfinak: járjon évente szűrésre, mert ma már a prosztatarák könnyen szűrhető és hatékonyan gyógyítható!

Legolvasottabb cikkeink