• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rákgyógyítás: jöhet élet a rák után?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Min múlik, hogy mely gyógyszerek maradnak elérhetők, s hogyan forintosítják az életet?

A daganatellenes terápiák során figyelemmel kell lenni a kezeléseket követő életre, életminőségre is, a fiatalabb betegeknél ennek pedig része az is, hogy ha egy mód van rá, megőrizzük a termékenységet, s biztosítsuk a későbbi gyermekvállalás lehetőségét – vallja dr. Ungár László nemzetközi hírű sebész-nőgyógyász-onkológus professzor, aki a Rákgyógyítás Magazin most megjelent őszi számában részletesen feltárja milyen lehetőségek adottak, s milyen korlátokat kell figyelembe venni egy gyermekvállalással összefüggő döntés meghozatalakor. Ugyancsak erről beszél, de már a daganatos beteg férfiak vonatkozásában dr. Baki Márta onkológus főorvos, kitérve arra is, mennyi időt kell várni a kezeléseket követően a gyermeknemzéssel.

Nemcsak a gyermekvállalás előtt állóknak, hanem minden daganatos betegnek felmerül a gondolataiban: miért lett vajon beteg, s továbbörökített-e rákra való hajlamot a gyerekeibe? Amint dr. Falus András, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézetének professzora a lap hasábjain elmagyarázza, a tumorokat okozó génhibák nemcsak a szülőktől származhatnak, hanem szerzett károsodások is lehetnek, s az öröklődési dilemmák megítélésekor nem elég csak a géneket vizsgálni, a család életformáját is górcső alá kell venni.

Betegek, orvosok és az egészségügy valamennyi szereplője számára érdekes a dr. Gajdácsi Józseffel, az OEP főigazgató-helyettesével készült interjú, amelyben a Rákgyógyítás Magazin a legégetőbb kérdésekkel szembesíti a szakembert: miért kell olykor hónapokat várni a képalkotó vizsgálatokra? Min múlik, hogy melyik gyógyszerek lesznek és maradnak elérhetők? Mikor kerülnek új rákgyógyszerek Magyarországra? Hogyan forintosítják a finanszírozásban az életet?

Nemcsak a fizikai erőnlét megtartásáért és a lelkierő megőrzéséért küzdenek a betegek, hanem az anyagi ellehetetlenülés, a szegénység ellen is – derül ki a lap riportjából, amelyben az emésztőszervi daganatos betegeket összefogni igyekvő Gyógyulj Velünk Egyesület rákbeteg alapítói beszélnek saját küzdelmükről és terveikről, s szó esik arról is, hogyan segíthetnek a szociális munkások a betegeknek, hogy legalább enyhíteni lehessen az anyagi gondokon, amelyek a betegség miatt sokszor egyenesen kilátástalan helyzetbe sodornak családokat.

A Rákgyógyítás Magazin elérhető az onkológiai centrumokban és betegszervezeteknél, de lehetőség van a postai megrendelésre is. További részletek