• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rovarölőszer hatóanyag a bébiételben?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az ügyben a forgalmazó büntetőfeljelentést tesz hitelrontás miatt.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együttműködve laborvizsgálat keretében bébiételeket tesztelt. A 11 mintából az Ovko almás-áfonyás bébiétel határértéken felül tartalmazott növényvédőszer-maradékot - tudatta a szervezet közleményben.

A szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás bébidesszert, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft. forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett. Emellett egy másik anyagot, 1,2,3,6-tetrahidroftálimidet mutattak ki közel a határértéken túl, ami hivatalosan még beleesik a mérési bizonytalansági tartományba.

A növényvédőszer-maradékot tartalmazó élelmiszerek fokozottan károsíthatják a csecsemők szervezetét, ezért a hatályos jogszabályok a számukra gyártott bébiételekre és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre alacsonyabb határértéket állapítanak meg. Az egyes szermaradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget, a megfelelő információk hiányában azonban a szülőknek nincs lehetőségük, tájékozódni a termékek biztonságáról.

A növényvédőszer-maradványok károsíthatják csecsemők érzékeny szervezetét, ezért a hatályos jogszabályok a számukra gyártott bébiételekre és feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre alacsony határértéket állapítanak meg. Az egyes peszticidmaradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget.

Az elmúlt 5 év alatt a hivatalosan megvizsgált hazai termékek közül két, babáknak szánt almalé és 6 bébiétel tartalmazott határértéken felüli mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

A szennyezett bébiételt a Tudatos Vásárlók Egyesülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködve a Tesco Global áruházak Zrt. egyik budapesti boltjában vásárolta. A NÉBIH írásbeli tájékoztatása szeint az érintett terméket a Tesco valamint a forgalmazó minden érintett kereskedelmi partnertől visszahívta.
Az Ovko termékeit nem először kell leszedni a polcokról. 2010 tavaszán egy Tescoban vásárolt almás-málnás bébidesszertben találtak határérték felett kaptánt.

A teszt különlegessége, hogy a költségeket a TVE adománygyűjtés keretében gyűjtötte össze. Az összeg egy részét a TVE szimpatizánsai adták össze, jelentős hányadát pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egészítette ki azzal, hogy ingyenesen vállalta 10 minta laboratóriumi vizsgálatát. A TVE ezúton is köszöni támogatóinak, hogy segítették a teszt létrejöttét - áll a közleményben.

Cáfol és feljelentést tesz a forgalmazó
Nemes Tibor, az Import Trade Hungary Kft. ügyvezető igazgatója MTI-hez kedden este eljuttatott közleményében úgy véli, a TVE célja, hogy lejárassa terméküket egy olyan jegyzőkönyv alapján, ami 50 százalékos mérési bizonytalanságot tartalmaz. Nemes Tibor rámutatott: "az ügy furcsaságához tartozik, hogy nem történt meg az ellenminta-vétel, ami a bizonyíthatóság egyik alapkövetelménye, valamint egy folyamatban lévő vizsgálatról szivárogtak ki a Nébihtől információk, amikor még az ügyben semmiféle elmarasztaló határozat nem született".

Hozzáfűzte, hogy cégük az alapanyagok mindegyikéről akkreditált labortól származó bevizsgálási jegyzőkönyvekkel rendelkezik, amelyet a Nébih rendelkezésére bocsátottak. 2013-ban 22 esetben összesen 30 féle cikküket vizsgálta a Nébih, és egyetlen esetben sem talált semmit a termékekben - jelezte.

Az ügyvezető igazgató megfogalmazása szerint portál tudatos lejárató kampányba kezdett a termékük ellen. "Nem adták meg számunkra azt a lehetőséget sem, hogy a véleményünket az ő cikkükkel egyszerre tegyük közzé" - írta. Megjegyezte: a cikkben elmulasztották kiírni, hogy itt egyetlen gyártási tételről van szó, és egy le nem zárult vizsgálatról, emellett olyan hatóanyagot is említenek (kaptán), amelyet a vizsgáló labor nem is mutatott ki.
Az ügyben az Import Trade Hungary Kft. büntetőfeljelentést tesz hitelrontás miatt.