• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Saját zsírunkat használják fel gyógyításra

Egészségmagazin 2018.12.05 Forrás: Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő
Saját zsírunkat használják fel gyógyításra

A zsírban százszor több őssejt található, mint a csontvelőben, vagy a köldökzsinórvérben.

Az őssejt terápia évtizedes múltra tekint vissza, eddig azonban elsősorbancsontvelőből, vagy köldökzsinórvérből nyerték ki az értékes alkotóelemet. Néhány éve azonban felfedezték, hogy a testzsír is alkalmas a gyógyításra. Idehaza csupán néhány szakorvos használja ez a módszert mozgásszervi betegségek kezelésére, amellyel akár a protézis beültetések időpontját is későbbre lehet tolni.

Az őssejt terápia már jól ismert orvosi eljárás Magyarországon, a többség akkor ismerkedik vele, amikor gyermek érkezik a családba és leveteti a köldökzsinór véréből az őssejteket. A tudomány jelenlegi állása szerint 80 betegség esetén vethető be az őssejt. Arról azonban még kevesen hallottak idehaza, hogy a zsírsejtek is alkalmasak őssejt terápiára. Csupán néhány magyar orvos végzi ezt a fajta beavatkozást mozgásszervi panaszok kezelésére.

„Az őssejtterápia során a zsírból levett őssejteket használjuk regenerációra. A zsírban százszor több őssejt található, mint a csontvelőben, vagy a köldökzsinórvérben. A beavatkozás nagyjából egy órán át tart, a hasfal alsó részéről távolítjuk el a megfelelő mennyiségű zsírszövetet, majd mechanikai módszerrel, egy zárt rendszerben nyerjük ki a szükséges szövetállományt.  Az értékes oldatot fecskendezzük be fájdalomcsillapítás mellett a nagyízületekbe. Ezután megindul a kopott, degenerált terület regenerációja. Bár ez egy egynapos ellátásban végzett műtét, mégsem olyan megterhelő a páciensnek és a szervezetnek, a rehabilitáció is egyszerűbb és gyorsabb. A végeredményt tekintve azonban 30-50 százalékos életminőség javulás érhető el vele. A műtét után néhány napig érdemes az ízületet kevésbé terhelni, mozgatni azonban szükséges, majd érdemes rendszeresen tornáztatni” – árulta el a folyamatot dr. Molnár Szabolcs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd, traumatológus főorvosa.

A zsírból levett őssejteket elsősorban nagyízületek, csípő-, térd- és esetleg vállkopások esetén lehet alkalmazni, amikor még az ízület rendelkezik valamennyi porcfelszínnel, hiszen ebben az esetben van csak esély arra, hogy az őssejt megtapad. A szakorvos hozzátette, nagyjából 6-12 hét az, amely után kijelenthető, hogy a beavatkozás sikeres volt. Emellett sikerrel alkalmazták már tenisz- és golfkönyök, porc- és ínszalag-, sportsérülések esetén.

 

Magyarországon három éve végeznek ilyen műtéteket, a tapasztalatok azt mutatják, hogy jóvoltából ki lehet tolni annak az idejét, amikor már elkerülhetetlen a protézis beültetése a kopott ízületbe. A legsikeresebben a 40-50-es korosztálynál alkalmazható, de más korban is megoldást jelenthet. A szakorvos azonban figyelmeztet, mindenkinek végig kell menni egy szigorú kivizsgáláson, hiszen nem mindenkinél alkalmazható ez az eljárás.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink