• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Se tanmese, se leckéztetés nem kell az öngyilkosnak

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Már magyar nyelven is olvasható nemzetközi segítő szervezet portálja.

Bár a regisztráció angol nyelvű, de végre magyarul kap egyenes kérdésekre, mellébeszélés nélküli, világos válaszokat az érdeklődő, aki vagy segítséget vár, vagy önkéntes segítőként csatlakozna az 1993-óta működő Befrienders Worldwide Samaritans nevű nemzetközi szervezethez.


Az ENSZ segélyszervezete a világ 40 országában, több mint 31 ezer kiképzett önkéntessel dolgozik, tevékenységének mottója: nem ítélik el a lelkileg bizonytalanná váló embertársaikat, hanem csendben, de határozottan teszik dolgukat, meghallgatva a bajba jutottakat. Önkénteseik ott vannak ma is a cunami sújtotta területeken, támogató e-mail-ket küldenek, és krízisvonalat tartanak fent. Működésük bizalmas és a segítségüket igénylők számára természetesen ingyenes.


A Befrienders Worldvide a szokványos segélyszervezetektől a segítségnyújtás módjában tér el. Álláspontjuk szerint az öngyilkosságot fontolgató embernek nem válaszokra, vagy megoldásokra van szüksége. Ők csupán biztonságos környezetet keresnek, ahol kibeszélhetik félelmeiket, szorongásaikat. (Ezért gyakori manapság az is például, hogy tettük elkövetése előtt naplót vezetnek, mert számukra az jelenti a biztonságot.)


A szervezet azonban felhívja a figyelmet: „csak" meghallgatni valakit nem könnyű feladat. A segítőnek vissza kell fognia késztetését arra, hogy az elmondottakhoz megjegyzést fűzzön, vagy jó tanácsokat osztogasson. A segítő dolga csakis a másik érzéseire való koncentrálás, mert a bajba jutott ember problémáját mindig az ő perspektívájából kell megismerni és sohasem a sajátunkból.


Az öngyilkosságot fontolgatónak – a szakszerű kezelés mellett - olyan emberre van szüksége, akiben megbízhat, aki igazán törődik vele, aki képes megnyugtatni. Nem akar leckéztetést, semmilyen tanmesét. Nem akarja azt hallani hogy „ szedd össze magad", vagy „minden rendben lesz". Nem óhajt kritikát, sem kihallgatást. A segítőnek semmiképpen nem szabad sajnálkoznia, vagy atyáskodnia, a beteg ugyanis azt sem akarja, hogy siettessék, vagy bármilyen védekezésre kényszerítsék.