• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sikerült oltásra ösztökélni minket

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Vírus még nincs, oltóanyag viszont elegendő lesz a patikákban is, a rendelőkben is.

Úgy tűnik, idén mégis elhittük az influenza oltásra buzdító nyilatkozatokat arról, hogy hamarabb jön és a megszokottnál erősebb lesz a járvány, ráadásul a vakcina némi keresztvédettséget adhat a folyamatosan várt világjárványban is.

A korábbi években nem sikerült, most elégedettek lehetnek a járványügyért felelős szakemeberek: jól fogynak az oltóanyagok, a megszokottnál többen szereznek védelmet a fertőzés ellen. Hiába volt ingyen a vakcina, 2001 és 2006 között nem sikerült elérni, hogy a legveszélyeztetettebb krónikus betegek, időskorúak  egyre nagyobb számban kapják meg védőoltását. Tavaly már megállt a csökkenő tendencia, idén pedig a legaktívabban oltó körzetekben, megyékben már felhasználták a térítésmentes oltóanyagot.


Falus Ferenc országos tisztifőorvos mint korábban, úgy ma is megigérte: azok számára, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak, az állam minden körülmények között biztosítja az ingyenes oltóanyagot. Ha az eredetileg kiszállított mennyiség a körzetekben elfogyott volna, a háziorvosok személyre szólóan kérhetik meg részükre a térítésmentes védőoltást, mivel utánrendelésre is van lehetőség.

A főorvos elmondta: valamennyi ÁNTSZ régió és kistérség elkészítette saját influenza felkészülési tervét. Az országos háziorvos szakfelügyelő főorvos felkészítést tartott a háziorvos szakfelügyelők részére, akik fokozott figyelemmel kísérték saját területükön kollégáik oltási tevékenységét. Kiemelt figyelmet fordítottak az oltásban leginkább elmaradt körzetekre. Ezeken a területeken a szakfelügyelő főorvos és a kistérségi tisztifőorvos helyszíni szemlén vizsgálta az elmaradás okait és együtt javaslatot tettek az eredmények javítására.

Gazdasági érdekeiket is figyelembe véve, egyre több cég szervezi meg saját költségén a dolgozók önkéntes védőoltását. A rizikócsoportoknak szánt oltóanyagból a területi ÁNTSZ-ek a háziorvosok mellett egyre nagyobb mértékben kielégítik a foglalkozás-egészségügyi szolgálatok orvosaitól beérkező igényeket is.


A védőoltás felvételében példát mutatnak az egészségügyi és a szociális intézmények is. A stratégiai cégek (közmű vállalatok, közlekedési cégek) mellett mind több hazai kis-és középvállalat állítja össze pandémia felkészülési tervét, amelyben kiemelt helyet kap a szezonális influenza védőoltások megvásárlása és önkéntes alapon történő felajánlása a dolgozók részére.

Megtudtuk, influenza vírust Magyarországon ebben a szezonban még nem mutattak ki, tehát van még idő a védőoltás beadatására.