• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sok tévhit kering a véralvadásgátlókról

Egészségmagazin 2022.09.10 Forrás: Trombózis- és Hematológiai Központ
Sok tévhit kering a véralvadásgátlókról

A véralvadásgátlókat sokszor nevezik vérhígítóknak- ez okozza a legtöbb tévedést, ugyanis nem hígítják a vért, a viszkozitása nem változik.

A véralvadásgátlók igen fontos szerepet töltenek be az életveszélyes vérrögök prevenciójában és a trombózis terápiájában. Vannak, akik vonakodva alkalmazzák, melynek főleg az az oka, hogy sok a körülöttük keringő tévhit. Prof. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadás specialistája összeszedte a véralvadásgátlókkal kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

Hígítja a vért

A véralvadásgátlókat sokat nevezik vérhígítóknak- ez okozza a legtöbb tévedést, ugyanis nem hígítják a vért, a viszkozitása nem változik. A véralvadási kaszkádra hatnak, ami által megakadályozzák a fokozott vérrögképződést, és így a trombózist. Az alvadékonyság csökken. Az, hogy sérüléskor esetleg erősebben vérzik, az nem amiatt van, mert a vér túlságosan híg, hanem mert lassabban alvad, mivel a véralvadásgátlók a vérzékenység/véralvadás egyensúlyát kissé a vérzékenység irányába tolják.

Könnyen elvérezhetek

Sokan tartanak attól, ha véralvadásgátlót szednek, akkor könnyen elvérezhetnek, ha esetleg baleset éri őket, vagy nagyobb vérvesztéssel kell számolniuk, ha pl. fogászati kezelésen vesznek részt. Ez utóbbi esetben lehet előre gondolkozni, ugyanis a kezeléstől függ, hogy mit is kell tenni a véralvadásgátló terápiában. Ha nem invazív a fogászati kezelés, akkor ugyanúgy folytathatja a gyógyszert, ám ha komolyabb beavatkozás szükséges, akkor indokolt lehet ideiglenesen a terápia felfüggesztése - ezért előtte mindenképp tájékoztassa orvosát és fogorvosát.

Nem tervezett műtét, esetleg baleset esetén természetesen nincs lehetőség előre tervezni - szerencsére ekkor sem kell tartani attól, hogy elvérzik, ugyanis ilyenkor az orvos ún. antidotumot ad, mely semlegesíti a véralvadásgátló hatását, ráadásul, ha kell, lehetőség van még olyan alvadási faktorok pótlására is, melyek még inkább segíti az alvadást.

Nem ehetek K-vitamin tartalmú ételeket

Igaz, hogy ha valaki régebbi típusú véralvadásgátlót szed (kumarin származék), akkor oda kell figyelnie a K-vitamin bevitelére, és ez nem azt jelenti, hogy nem ehet olyan ételeket, melyekben megtalálható (a narancs, málna, brokkoli pl. igen nagy mennyiségben tartalmazzák). A lényeg csupán az, hogy naponta közel azonos mennyiségű K-vitamint juttasson be.

Az aszpirin megvéd

Ez attól függ, mitől. Az artériás trombózis ellen valóban hatásos lehet (szívinfarktus, stroke), hiszen a vérlemezkék összecsapzódását gátolja (thrombotica-aggregáció). Viszont ehhez két dolgot is érdemes tudni: az egyik az, hogy igen sokaknál van ún. aszpirin rezisztencia vagy ún. Non-responderség, amikor a szer nem képes megfelelően kifejteni a hatását, így kialakulhat az artériában vérrög. A másik, hogy az aszpirin csakis az artériás trombózis ellen véd, a vénákban kialakuló mélyvénás trombózis ellen nem, mivel akkor a vérrögök más úton képződnek.

NOAC alkalmazása esetén általában nincs szükség laboratóriumi ellenőrzésre

Extrém testsúly, vagy súlyos egyéb betegség (pl. vese) esetén néha mérni kell a plazmaszintet! Továbbá, bár INR ellenőrzésre valóban nincs szükség - szemben a kumarin származékokkal - ám érdemes NOAC szerek esetén is pár vizsgálatot elvégezni: fontos például a vesefunkciók, a májfunkciók vizsgálata, valamint a hemoglobin mennyiségének mérése is. Ezeket érdemes minimum évente ellenőriztetni, mivel ezek befolyásolhatják a terápiát- javasolja prof. Blaskó György.

Legolvasottabb cikkeink