• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sokan halnak meg a mostani influenza szezonban

Egészségmagazin Forrás: ECDC -OEK -Weborvos Szerző:

Magyarországon 2,4 millió idős ember és 1,5 millió krónikus beteg van kitéve a kockázatnak.

Az elmúlt négy évben, az influenza szezonokban egyszer sem tapasztaltak Európában annyi többlethalálozást, mint a mostaniban. Többek között ez derül ki az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) jelentéséből, valamint a magyar Országos Epidemiológiai Központ összegzéséből. Nehéz persze az átlagos halálozási adatokat meghaladó többletet csak az influenza szövődményeivel magyarázni, de az ECDC szerint nem lehet kizárni, hogy mégiscsak köze van az A/H3N2-es vírusnak, illetve az ez ellen a kórokozó ellen nem védő védőoltásnak a főleg a 65 évesek illetve ennél idősebbek körében tapasztalt, megnövekedett halálesetekhez.

Az Európai Többlethalálozási figyelőhálózat (EuroMoMo) jelentése szerint 2015. 6. hetében az összhalálozási adatot szolgáltató 15 tagállam közül 7 országban jelentettek többlethalálozást a 65 évesek és idősebbek korcsoportjában: Az Egyesült Királyságban (Angliában, Skóciában, Wales-ben), Belgiumban, Hollandiában, Svájcban, Franciaországban, Portugáliában és Spanyolországban.

Az OEK felhívta a figyelmet arra, hogy az összhalálozás többletét sohasem lehet egyetlen specifikus oknak tulajdonítani, az összefügghet az influenza-járvánnyal, a szélsőségesen hideg időjárással vagy az akut légúti megbetegedések számának emelkedésével. Kétségtelen, hogy a jelenlegi emelkedés a legtöbb országban az influenzavírusok cirkulációjával egy időben észlelhető.

Az ECDC kérdőíves felmérése szerint is 2015 januárjában, Finnországban, Svédországban, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában (Angliában és Skóciában), Spanyolországban, Máltán, Görögországban és Szlovákiában a szakemberek arról számoltak be, hogy a vizsgált időszakban az alapellátás nagyobb igénybevételnek volt kitéve, mint a korábbi szezonális influenzajárványok csúcsán.

A súlyos influenza-megbetegedésekre vonatkozó figyelőhálózatot működtető országok kórházi adatai szerint a súlyos influenzás betegek csaknem harmada 40-64 éves, 48 százaléka 65 éves vagy idősebb volt. Az intenzív terápiás kezelést igénylő influenza-megbetegedések 95 százalékát influenza A vírus okozta, ezen belül az esetek háromnegyedében az A(H3N2) influenzavírus volt a felelős a tünetekért. A halálos kimenetelű influenzában szenvedő betegek kétharmada 65 éves vagy idősebb volt.

Az ECDC elemzése szerint a járvány hatásainak mérséklésére a klasszikus megelőző intézkedéseken túl (kézmosás, légúti etikett betartása, betegek izolációja) még a járvány jelen szakaszában is hatásos lehet a védőoltás, ami az influenza súlyos lefolyását előzheti meg, hiszen a vakcina 3 komponense közül kettő az A/H1N1, illetve a B vírus elleni összetevő hatásos. Ezek mellett a koruk illetve alapbetegségük szerint kockázati csoportba tartozók körében a szövődményes influenza kialakulását az antivirális szerek terápiás alkalmazása is hatékonyan gátolhatja. Az OEK felhívja a figyelmet arra, hogy a háziorvosi nyilvántartások alapján, Magyarországon 2,4 millió fő 60 évesnél idősebb, és 1,5 millió fő alapbetegsége miatt sorolható kockázati csoportba.

Magyarország évek óta tagja az EuroMomo figyelő-hálózatnak, a hazai halálozási adatokat e módszertan szerint elemzik és illesztik be az uniós tagállamok adatsorába. Ezen folyamatos elemzés alapján ítélik majd meg, hogy a Magyarországon a 3-5. héten kibontakozott influenzajárvány - a hazai figyelőhálózat indulása óta nem tapasztalt mértékű intenzitást ért el az elmúlt hetekben - milyen hatással lesz a hazai összhalálozásra – áll az OEK jelentésében.