• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Sörhasat és merevedési zavarokat is okozhat az IR

Egészségmagazin 2020.02.29 Forrás: Budai Endokrinközpont
Sörhasat és merevedési zavarokat is okozhat az IR

Az a férfiakat is sújthatja az inzulinrezisztencia, de a rájuk jellemző panaszokkal sokszor nem foglalkoznak.

Az inzulinrezisztencia nagyon gyakran a nők kapcsán kerül szóba, mint a menstruációs zavarok, túlsúly és meddőség mögöttes oka. Viszont az állapot nemcsak a gyengébbik nem képviselőit, hanem a férfiakat is sújthatja - ennek ellenére a rájuk jellemző panaszokkal sokszor nem foglalkoznak. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont IR specialistája ezeket ismerteti.

Az férfiakat is érintheti

Az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként is emlegetik, mégis sokan inkább a túlsúllyal, vérzészavarokkal, teherbeesési nehézségekkel párosítják. Már sok cikk született arról, hogy miként okozhat gondokat a női nemi működésben az állapot, ám a férfiakra gyakorolt negatív hatásokról már kevesebb szó esik. Pedig az IR náluk is ugyanúgy kialakulhat a genetikai hajlam és a nem megfelelő életmód következtében. Lássuk, náluk milyen panaszokat produkálhat esetükben.

Sörhas

Ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is sok esetben megfigyelhető az elhízás- az erősebb nem képviselőinél legtöbbször az ún. sörhas. Ennek oka, hogy az inzulinnak van egy olyan tulajdonsága, hogy elősegíti a zsírréteg felépülését és gátolja annak lebontását. Érdemes azonban tudni, hogy ha már eleve sörhasat “növesztett” az érintett, az is emeli az IR kialakulásának esélyét.

Meddőség

Az IR nem csak a női, de a férfi termékenységre is komoly befolyást gyakorol. Ez utóbbi esetben az állapot ugyanis rontja a herék működését, zavart szenved az LH termelés, csökken a tesztoszteron szint, a spermiumok kevésbé lesznek mozgékonyak, rontja azok minőségét és számát is. Éppen ezért férfi meddőség esetén érdemes IR irányába is vizsgálatokat végeztetni.

Merevedési zavarok

Egy bizonyos kor felett bár elő-előfordulhatnak merevedési zavarok, ám érdemes tudni, hogy a magasabb inzulinszint is felelőssé tehető a problémáért, a csökkenő tesztoszteron szint miatt. Ráadásul ekkor csökken a nemi vágy, valamint magasabb a prosztata megnagyobbodás esélye is, melyek szintén erekciós gondokat okozhatnak- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont inzulinrezisztencia specialistája.

Fáradtság

A férfiak - és a nők is- a krónikus fáradtságot hajlamosak betudni a pörgős életvitelnek és a fokozott munkatempónak, ám van, hogy betegséget, kóros állapotot jelez. Az IR gyakori tünete ugyanis a fokozott fáradékonyság. Ennek oka, hogy mivel a sejtek inzulinra való érzékenysége csökken, így a glükóz nem képes megfelelően beépülni. Ezáltal pedig a szervezet megfelelő mennyiségű üzemanyag nélkül marad.

Megfelelő kezeléssel elkerülhető a diabetes

Amennyiben az OGTT vizsgálat igazolja az IR jelenlétét, úgy az értékek és panaszok függvényében az orvos az életmódterápia (személyre szabott diéta, rendszeres mozgás) mellett gyógyszeres kezelést írhat elő. Ez az eredmények javulásával egy idő el is hagyható, ám az új életmódot a páciensnek tartania kell, máskülönben az inzulin - és később már a glükóz- értékek ismét a normál tartományon kívülre esnek.

 

Forrás: Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu

Legolvasottabb cikkeink