• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Sosem késő elkezdeni a sportolást – válasszuk a korunknak megfelelő mozgást!

Egészségmagazin 2022.02.01 Forrás: Weborvos
Sosem késő elkezdeni a sportolást – válasszuk a korunknak megfelelő mozgást!

Sporttal számos betegség megelőzhető, de azt is tudni kell, hogy éveink számához melyik mozgásforma illik a legjobban.

Egyre több tanulmány szól arról, hogy a különböző betegségek egyik legnagyobb rizikófaktora a mozgásszegény életmód. Sporttal számos betegség megelőzhető, de azt is tudni kell, hogy éveink számához, alkatunkhoz melyik mozgásforma illik a legjobban. Dr. Hangody György Márk, a Dr. Rose Magánkórház ortopéd-traumatológus szakorvosa mondja el, melyek az egyes korosztályok legjellemzőbb ortopédiai problémái, mik számukra a legmegfelelőbb sportok, és ezeknek milyen jótékony hatásai vannak.

Gyerekek – inkább a mozgás, mint a mobilozás

A gyermekortopédia külön ága az ortopédiának. A növésben lévő gyerekeknél ugyanis minden másképp működik, mint a felnőtteknél. A gyerekek számára különösen fontos a rendszeres mozgás, akár a mindennapi testnevelési órákon felül is. Főleg azért fontos a sport, mert ez az az időszak, amikor kialakul a vázrendszer, az izomzat, a tartás. A gyermekkorban végzett rendszeres mozgásból tehát hosszútávon lehet profitálni.

Külön probléma, hogy a mobiltelefon és az online játékok megjelenése - a sok ülés és rossz tartás - új mozgásszervi problémákat okoznak a növésben lévő gyerekeknél, ráadásul a képernyő előtt töltött idő a mozgással, sportolással töltött időt csökkenti le.

A konkrét sportágra a gyerekek esetében is léteznek általános javaslatok,  például azoknak, akinek gerincproblémájuk van, a tartásjavító gyógytornán kívül rendkívül jót tesz az úszás.

A rizikós élsport

A korán elkezdett élsportnak van haszna, de hátránya is lehet. Hasznos lehet a gyerekek személyiségének fejlődésében és a test fejlődése szempontjából is, de a nagy követelmények miatt túlerőltetés-szindróma alakulhat ki, ami már problémát okozhat. A nagyobb igénybevétel sokkal sérülékenyebbé teszi az élsportolókat, és ez nemcsak a gyerekekre igaz. Ráadásul az élsportolók sérülés után gyorsan vissza akarnak térni, ezért sokszor nem hagynak elég időt a regenerálódásra, pihenésre.

Középkorúak – kerékpározás a jolly joker sport

A középkorúaknál már ritkán jön szóba a versenysport, de természetesen ekkor is nagyon fontos a rendszeres mozgás. Szerencsés, hogy mostanában nagy divatja van a futásnak, ez az egyik legegyszerűbb sport, nem kell hozzá semmi, csak futófelszerelés, illetve bárhol, bármikor lehet végezni. Ráadásul alapvetően veszélytelen, nincs benne kiszámíthatatlan érintkezés. Igaz, a csípő-, térd-, bokaízületek terhelése miatt nem mindegy, hogy min fut az ember, beton helyett válasszuk a rekortánt vagy terepfutást.

Változatos sérülési lehetőségeket hordoz magában - a leginkább 35-50 éves férfiak kedvelt hobbija - a focizás, kosarazás. A sérülés veszélyt fokozza, ha ez csak alkalmanként, bemelegítés és rendszeres edzések nélkül történik. Gyakori eset például, hogy egy ilyen baráti meccs után valaki Achilles-ín szakadást szenved.

„Mi ortopéd szakorvosok a biciklizést tartjuk jolly joker sportnak. Amellett, hogy ilyenkor az ember friss levegőn van a kerekezés a combizomzatra komplex fejlesztő hatással bír” – mondja a Dr. Rose Magánkórház szakorvosa. „Ráadásul a beszűkült mozgásterjedelmet is helyreállítja, plusz kitűnő mozgásforma egy nagyobb ortopédiai műtét után”.

Mit tehetünk a porckopás megelőzésért?

Körülbelül húszéves korig épül fel teljesen a porcrendszerünk, ezután már folyamatosan veszítünk belőle. A porckopás mértékét és gyorsaságát sok minden befolyásolja: például életkor, testsúly, táplálkozás, genetika. Egy azonban biztos, a porcot különféle szerekkel, injekcióval meg lehet újítani, de alapvetően nem lehet visszaépíteni. A kopást lehet lelassítani, megelőzni: a mozgás például nagyon hatékony módszer a porckopás megelőzéséhez, mivel ilyenkor ízületi folyadék szabadul fel, ami óvja, táplálja az ízületi porcokat.

A porckopást megelőzhetjük a gerincferdülés esetében időben megkezdett gyógytornával, szalagszakadás esetén pedig érdemes műtéttel helyreállítani a sérülést, hogy ezeknek a deformitásoknak a porckoptató hatását megelőzzük, csökkentsük.

Időskor – gyakori séta a csontritkulás ellen

Eljön az a kor, amikor már szinte mindenkinél jelen van egy kezdődő vagy egy kialakult porckárosodás. A mozgás porctápláló hatása természetesen idősebb korban is segít. Igaz, ebben az életszakaszban már inkább a kevésbé megerőltető mozgásformák, így a túrázás, a biciklizés vagy például a tenisz az ajánlott. Manapság nagyon divatos a nordic walking, amikor egy speciális bottal lehet gyorsan gyalogolni. 70-80 éves korban ez a forma is nagyon hasznos, ilyenkor ugyanis az alsó és a felső test is szimultán mozog.

Kerülendők viszont a kontakt sportok azok a mozgásformák, ahol a test-testtel, illetve a test valamilyen rögzített, vagy mozgó tárggyal ütközhet, ebben az esetben ugyanis lényegesen nagyobb a sérülés kockázata, mint a non-kontakt sportágak esetén – figyelmeztet Dr. Hangody György Márk.

Ebben a korban már a csontritkulás is gyakori, főleg a nők körében, akiknél a menopauzát követően lecsökken a csontok mésztartalma. Erre a problémára is hatékony ellenszer a mozgás, bár súlyosabb esetben szükséges a gyógyszeres terápia is. A D-vitamin például nagyon hasznos étrendkiegészítő, mert nemcsak a csontállomány fenntartásában segít, hanem az immunrendszert is támogatja.

Korszerű protézisműtétek – felkelnek és járnak

Időskorban a legtöbb probléma a porckopásból ered, de a csontritkulás miatt gyakoriak a sérülések is. Ilyenek például az elesésből származó csípőtáji törések, vállkörüli törések, csuklótörések.

Szerencsére ezekre a problémákra egyre korszerűbb terápiák állnak rendelkezésre. Csípő- és térdprotézisnél már olyan méretű és minőségű implantátumokat használhatnak az orvosok, amelyek a legmegfelelőbbek a beteg méretének, korának, állapotának. A műtéti technikák is sokat fejlődtek. Régebben hónapokba talán egy évbe is telt, míg egy ilyen protézisbeültetés után a páciens gyógyultnak mondhatta magát. Ma már szinte minden klinikán izomátvágás nélkül ültetik be a csípő, illetve térdprotézist, úgy, hogy például a Dr. Rose-ban a kedden operált beteg pénteken segédeszközzel már a saját lábán tud hazamenni, miközben a lépcsőzést is megtanították neki. És hat hét után már 80 százalékos a gyógyulás.