• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nem fizetik a kórházi fertőzések legkorszerűbb kezelését

Lapszemle 2022.02.01 Forrás: Index
Nem fizetik a kórházi fertőzések legkorszerűbb kezelését

"Görcsben volt az egész hasam, nem tudtam kiegyenesedni, létezni is alig bírtam, és elképesztő módon ment a hasam".

Az index.hu többször is írt a kórházi fertőzések által okozott súlyos problémákról, köztük a túlzott antibiotikum-kezelés mellékhatásaként is előforduló Clostridium difficile nevű kórokozó által okozott vastagbélgyulladásról. Egy ambiciózus magyar orvos, Nagy Gergely a nemzetközi szakirodalmat felhasználva saját kezelést fejlesztett ki erre a súlyos, sokszor halálos betegségre. A kezelésre azonban nem sikerült költségvetési finanszírozást találnia, annak ellenére, hogy az minden kétséget kizáróan hatásosnak bizonyult - írja az index.hu.

A kezelés hatását látva ezért több kórház Debrecenben és Miskolcon összefogott, és saját forrásból finanszírozta néhány beteg kezelését. Ez azonban természetesen nem oldja meg a problémát országos szinten. Jelen írásunkban egy beteggel készítettünk riportot, aki a fent említett kezelésben részesült. Az alábbiakban ő mondja el tapasztalatait. (Neve és elérhetősége a szerkesztőségünkben található meg.)

Hogyan kapta el a fertőzést, mi volt az előzménye?

2021 februárjában férjemmel minden elővigyázatosság ellenére koronavírus-fertőzöttek lettünk, annak ellenére, hogy ő otthonról dolgozott, én pedig térdízületi panaszok miatt az utcára is alig mentem. A lakásba úgy léptünk be, hogy már a garázsban levetkőztünk, zuhanyoztunk, a ruhákat ózonnal kezeltük, az élelmiszereket pedig napokig pihentettük felhasználás előtt. Külön télikabátot szereztünk be, mert azt ugye nem lehet rendszeresen mosni. Szó szerint könyékig voltunk a fertőtlenítőkben. A férjemnek egyetlenegy nap kellett bemenni az irodába, egy nagyon fontos üzleti ügyben egyeztetni, és később kiderült, hogy a kollégája, akivel a megbeszélés zajlott, covidos lett. Valószínűleg így fertőződhettünk meg.

Néhány napra rá belázasodottam, ízületeim fájni kezdtek, majd fellángolt az egyébként meglévő gyulladásos bélbetegségem. Ekkor többfajta antibiotikumot kaptam, melyek ellenére panaszaim fokozódtak, kórházba kerültem. A tüdőm 80 százalékos érintettséget mutatott, intenzív osztályra akartak helyezni. Akkor az volt bennem, hogy ezt valahogy meg kellene úszni! Az első éjjel rettenetesen kétségbe voltam esve, szkafanderben vizitelt az orvos, én meg hajnalig ültem az ágyon a sötétben, egy haldokló öreg néni volt mellettem.

Remdesivirt és szteroidot kezdtek el adni, mely után egy hét alatt javult az állapotom. Nem vitt el a Halál magával, úgy gondolta, hogy még maradhatok. Egyik nap, emlékszem, egy borsófőzelék után nagyon rosszul lettem. Görcsben volt az egész hasam, nem tudtam kiegyenesedni, létezni is alig bírtam, és elképesztő módon ment a hasam. Ekkor derült ki, hogy Clostridium-fertőzött vagyok. Többet akkor nem mondtak, én pedig nem tudtam, ez mit jelent. Összepakolták a cuccomat, és áttettek egy másik kórterembe, ahol egyedül voltam, egy elkülönített mosdóhelyiséggel. 

További részletek a cikkben.