• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Speciális diétával is kezelhető az autizmus?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Az emésztés és a pszichológiai zavarok kapcsolatát feltáró könyv szerzője tart előadást.

Május 28-án, a budapesti Közép-Európai Egyetemen (1051 Budapest, Nádor u. 9.) tart előadást az emésztés és a pszichológiai zavarok kapcsolatát feltáró "GAP-szindróma" c. könyv szerzője a brit Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus abból az apropóból, hogy a könyv magyarul is megjelenik.

Az elmúlt évtizedekben közel 40-szeresére növekedett a gyermekeknél diagnosztizált autizmus, és növekedés tapasztalható olyan gyermekeket érintő tanulási és pszichológiai rendellenségeknél is, mint a figyelemzavar, a diszlexia, vagy a hiperaktivitás. Dr. Natasha Campbell-McBride neurológus és táplálkozástudományi szakember azt követően kezdett el foglalkozni a gyermekeket érintő pszichológiai betegségekkel, hogy kisfiánál 3 éves korában autizmust diagnosztizáltak.

Mivel az akkori hagyományos orvostudomány nem látott reményt fia állapotának javítására, nem adta fel, hanem saját maga kezdte el kutatni a különböző gyógyítási módszereket. Gyermekének sikeres kezelése után visszatért az orvosi pályára és 1998-ban megalapította, az azóta világhírűvé vált Cambridge Táplálkozástudományi Klinikát.

Campbell-McBride tapasztalatai szerint a diagnosztizált gyermekeket érintő pszichológiai zavarok száma jelentősen emelkedett az elmúlt évtizedekben. Húsz év alatt közel 40-szeresére növekedett a gyermekeknél diagnosztizált autizmus, illetve minden nyolcadik gyermek asztmás, ami hatszoros növekedést jelent az elmúlt 25 évben. A szakember szerint ma minden 10 gyerek közül egy tanulási nehézségekkel - hiperaktivitással, figyelemzavarral, diszlexiával - küzd, és ezek a rendellenességek legtöbb esetben közvetlen és kimutatható kapcsolatban állnak az emésztőrendszer állapotával és az elfogyasztott ételek és italok összetételével.

A már hazánkban is ismert és terjedő módszert kidolgozó neurológus úgy véli, hogy az általa "GAP-szindrómaként" leírt jelenség megfelelő diétával kezelhető. Több éves klinikai és személyes tapasztalatait 2004-ben foglalta össze közérthető kézikönyv formában, ami azóta Nagy-Britanniában 12 kiadást élt meg, és 6 más nyelv után most magyarul is megjelenik. A praktikus tanácsokkal, receptekkel kiegészített közérthető kiadvány Magyarországon május végétől kapható.

Dr. Natasha Campbell-McBride május 28-án Budapesten, 10 órától a Közép-európai Egyetemen (CEU) tart előadást és közönségtalálkozót érintett szülők és szakemberek számára. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges Regisztráció: www.mamaguru.hu