• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Javítani kell az egészségügy bérhelyzetén

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Csiba javasolja a kórházak integrációját, és egyhavi hiányzó forrás visszapótlását.

Nemcsak a kezdő, hanem a már szakvizsgázott, tapasztalt orvosok bére is rendezésre szorul, és a sorból nem maradhatnak ki a szakdolgozók sem - hangsúlyozta közleményben a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület. Ezt a Csiba Gábor vezette szervezet a rezidensek minap bejelentett akciója kapcsán tartotta fontosnak közölni.

Ismeretes, a szakorvosjelöltek azt tervezik, hogy megalázóan alacsony bérük miatt tömegesen helyezik ügyvédi letétbe felmondásukat.

Ha év végéig nem születik megegyezés a kormánnyal, akkor január 1-jén életbe lépnek a felmondások. Az akcióhoz több ezren csatlakoznának. A stratégiai szövetség egyetért a rezidensek céljaival, a tömeges felmondás kilátásba helyezésétől azonban óvna.

Ha ugyanis rábólintanának - mondta Csiba Gábor -, azzal közvetve távozásra sarkallnák a fiatal orvosokat, amit az ellátás érdekében természetesen el szeretne a szervezet kerülni. Csiba szerint egyébként is sürgősen rendezni kell minden egészségügyis bérét. Megoldásként a szövetség javasolja a kórházak mielőbb területi integrációját, azzal együtt a finanszírozásból jelenleg hiányzó egyhavi összeg - negyvenmilliárd forint - állami visszapótlását.

Számításai szerint további egyhavi bérnek megfelelő összeg állna rendelkezésre, ha az eszközöket kötelességük szerint a fenntartók vásárolnák meg, így nem kellene OEP-pénzt fordítani e célra. Új forrásként az egészségtelen élelmekre kivetett adó - a „hamburgeradó" - is szóba jöhet. Nem maradhat ki a sorból az egészségügyi életpálya-modell sem, amely a szövetség szerint nemcsak pénzről, hanem ösztöndíjakról, szolgálati lakásról, képzési-továbbképzési támogatásról, fokozott büntetőjogi védelemről, kiszámítható szakmai és anyagi előmenetelről is rendelkezne.

Csiba Gábor bízik abban, hogy az általa vezetett Borsod-Abaúj-Zemplén megyei egyesített kórházban ott marad mind a huszonnégy rezidens, a szövetségi javaslatokat pedig az egészségügyi ágazat vezetése megfontolja. „Hosszú távon nagy gondot okozna, ha szakorvosjelöltjeink felmondanának, mert azzal a kórház egy egész orvos generációt veszítene el. Ez erkölcsi és szakmai szempontból is rosszat tenne, nem szólva az ellátásról" - közölte a főigazgató.