• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szócska Miklóst némaságra ítélték

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Meghallgatta a szakbizottság Réthelyi Miklóst, aki az elmúlt egy év „tablóját" vázolta.

A Házszabály értelmében évente egyszer be kell számolnia a szakterület miniszterének, így ma meghallgatták Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert a szakbizottság ülésén. A nagyszámú hallgatóságra tekintettel a Parlament egyik tárgyalójában zajlott az esemény, amelyen ugyan részt vett Szócska Miklós államtitkár is, ám nem kis meglepetésre csupán statisztált jelenlétével (hogy eleget tegyen a Házszabálynak), így olyan volt, akár egy trappista szerzetes.

Réthelyi több oldalnyi anyag felolvasása során vázolta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egy év alatt született egészségpolitikai intézkedéseit, eredményeit, amelyeket mindenki egyszerűen felidézhet, ha letölti a szakállamtitkárság honlapját, és végig olvassa a Hírek rovatot.

A beszámolóban nem kaptak hangsúlyt az égető napi kérdések, így nem is születhettek rájuk válaszok. Nem véletlenül fogalmazta meg hiányérzetét Gyenes Géza (Jobbik), a bizottság alelnöke, aki szerint a miniszteri beszámoló olyan volt, mintha még mindig a választási kampány idején járnánk, nem pedig napjaink rögvalóságában, amikor reménytelenség, elégedtelenség jellemzi az ágazatban dolgozókat, az orvosok tömeges elvándorlással fenyegetőznek. Elismerte, hogy a sok és fontos részintézkedés történt, ám hiányolta az általános stratégiai elképzeléseket, s nem értette, mit csinált nyolc évig ellenzékben a ma kormányzó erő.

A miniszter szerint a kormányra kerülés előtti három évben már aktívan dolgozott és készült a csapat, ám pontos számokhoz, adatokhoz csak kormányzati tényezőként jutottak. Rettenetes örökséget hagyott az előző vezetés, több százmilliárdot vontak ki az ágazatból, amelynek életét ráadásul hektikus szabályozással nehezítették. Persze, nem lehet mindig az elődöket hibáztatni, mert elismerte: „a nagy gondokat nem tudtuk megoldani". Látják a problémákat, folyamatosan tárgyalnak a források ügyében, újabb és újabb alkukkal képviselik az ágazat érdekeit, tette hozzá a miniszter azzal, hogy mindenki higgye el, az egészségügy a pénzre várók képzeletbeli listájának az élén áll.

Minden probléma felvetésével (orvosok, szakdolgozók elvándorlása, rezidensek fizetése, ellátók eladósodása) egyetértett Réthelyi, maga is súlyos gondnak minősítette azokat, de kézzel fogható választ egyikre sem adott – nem tudott adni. Csak annyit mondott: jó lenne, ha végre a tüneti kezelés helyett oki terápiában tudnák részesíteni az ágazat bajait.