• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Az érbetegségek kialakulása hosszú, sokszor évtizedekig tartó folyamat, legelső történése az érbelhártya működési zavara.

Ekkor még semmi nem látszik az ereken, még mikroszkóp alatt sem, de müködésük megváltozik. Rugalmas tágulásra (vasodilatatio) például kevésbé képesek, mint az egészséges erek.

Ez a tágulékonyság ma már mérhető úgy, hogy a felkarra vérnyomásmérő mandzsettát helyezünk, 5 percre elszorítjuk a végtagot, vagyis benne megállítjuk az áramlást. 5 perc után a leszorítást megszüntetjük, ekkor az áramlás újraindul és ultrahangos készülék segítségével megmérjük, hogy a kompresszió előtti állapothoz képest tágult-e a felkar artériája. Egy egészséges artéria vasodilatatiója legalább + 8-10 százalék.

Az érbelhártya normálisan elegendő mennyiségű nitrogen-oxidot termel. Ez halmozódik fel a végtag leszorítása során és ez okoz értágulatot, valamint áramlásfokozódását a leszorítást követően. Ha elmarad, vagy csökkent a dilatatio, akkor az csökkent nitrogén-oxid produkcióra, az érbelhártya működési zavarára utal.

Ezt a módszert haszálták néhány éve, abban a vizsgálatban, melyet a neves amerikai újság (JACC) közölt. A vizsgálat során arra a kérdésre kerestek feleletet, hogy az ételek sütésére használt olaj többszöri felhasználása rontja-e az érbelhártya müködését, vagyis elindítja-e az atherosclerosishoz vezető hosszú folyamatot. Összehasonlitották az eredményeket akkor, ha a vizsgált személyek csak egyetlen alkalommal használt olajban sütött ételt fogyasztottak és azokét, akik többször felhasznált olajban sütött ételt kaptak. Kiderült, hogy ez utóbbi csoportban 4 órával az étel elfogyasztása után a felkar artériáján mért vasodilatatió szignifikánsan kisebb volt a másik csoport eredményéhez képest. A sütőolaj többszöri felhasználása során az olajban káros, oxidatív anyagok keletkeznek, melyek a nitrogén-oxid bomlását és (az érbelhártya által) csökkent újratermelését okozzák.

A többször használt, ismételten felforrósított olaj káros az egészségre! Igaz ez a gyorséttermek, általában az éttermek, és az otthoni főzési technológiára egyaránt.

Hiába, az egészségnek ára van!

Hasonló módszerrel vizsgálták 2006-ban, egy másik, svájci tanulmányban (BMJ-ben) azt a kérdést, hogy a csokoládéfogyasztás befolyásolja-e az érbelhártya funkcióját. A dohányzás köztudottan rontja az endothel-funkciót, a dohányosok között sokkal több az érbeteg. A csokoládé hatásának vizsgálatához éppen ezért dohányosokat választottak, vagyis azt vizsgálták, hogy a csokoládé javítja-e a megromlott érbelhártya-működést. 2 órával 40 gramm csokoládé fogyasztása után az endothel működés javult – igaz csak a fekete csokoládé után, az úgynevezett fehér csokoládé nem okozott javulást!

Érdekes módon a fekete csokoládé a vérlemezkék összekapcsolódását, aggregatióját is gátolta, vagyis a thrombosis készséget is csökkentette.

A fekete csokoládéban antioxidáns hatású flavonoidok vannak, köztük sok a polyphenol. Ez a felelős a javulásért, mind az érbelhártya, mind a vérlemezkék esetében. A fekete csokoládé polyphenol tartalma (grammonként) nagyobb, mint a boré vagy zöld teáé.

Naponta kevés fekete csokoládé fogyasztása javítja – még dohányosokban is javítja – az érrendszer egészségét.

Használjuk főzéskor az olajat csak egyszer, és fogyasszunk több fekete csokoládét!