• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szenior Akadémia - Fókuszban az időskori halláscsökkenés

Egészségmagazin 2023.11.20 Forrás: Semmelweis Egyetem
 Szenior Akadémia - Fókuszban az időskori halláscsökkenés

A magas hangok területén 60-70 éves korára szinte minden embernek hallásproblémája alakul ki, ami a férfiaknál egy kissé gyakoribb.

A Semmelweis Egyetem tudománynépszerűsítő előadássorozata, a Szenior Akadémia kilencedik évadának ötödik alkalmán dr. Tamás László, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója tartott előadást az időskori halláscsökkenésről és a fülzúgásról.

Dr. Tamás László előadásában hangsúlyozta, hogy a növekvő élettartammal az időskori hallásproblémák előfordulása is növekszik. Kiemelte, hogy a szakértők szerint 2030-ra 1.9 milliárd, 2040-re 2.2 milliárd, 2050-re pedig 2.5 milliárd embernek lesz hallásproblémája. Mint elmondta, a magas hangok területén 60-70 éves korára szinte minden embernek hallásproblémája alakul ki, ami a férfiaknál egy kissé gyakoribb. Hangsúlyozta, hogy a felgyorsult hallásromlás a zajexpozíciónak köszönhető. A fül anatómiáját és működését, a hallás mechanizmusát is áttekintette - foglalta ösze az előadást az egyetemi portál.

Az előadásban szó esett a halláscsökkenés okairól is, illetve a beszéd hallásküszöbének meghatározásáról is. Dr. Tamás László beszélt arról, hogy a halláscsökkenés miatt nehezebbé váló kommunikáció nemcsak magányossághoz, depresszióhoz vezethet, de intellektuális hanyatláshoz is, ami pedig a demencia kialakulását jelentősen felgyorsíthatja. Enyhe fokú hallásromlásnál kétszer valószínűbb a demencia kialakulása, közepes fokú hallásromlás esetén háromszoros, míg a súlyos hallásromlás megötszörözi a demencia valószínűségét – hívta fel a figyelmet.

A jellegzetes tünetekről és panaszokról szólva kitért a fokozatosan romló hallásra és szövegértésre, illetve az esetlegesen jelentkező fülzúgásra és szédüléses panaszokra is. A gyógyszeres terápiák között felmerülhet a keringésjavító szerek, antioxidánsok használata, emellett fontos a cukorbetegség és a magas vérnyomás felismerése és kezelése is, ugyanis ezek jelentősen hozzájárulhatnak a hallás romlásához – mondta el.

A gyógyszerre nem reagáló időskori hallásromlás esetében a hallókészülékek, míg a nagyon súlyos hallásromlás vagy siketség esetén a cochleáris implantátum használata adja vissza a jó minőségű hallást. Ezek a digitális eszközök ma már a mesterséges intelligencia segítségével alkalmazott algoritmusokkal kompenzálják a hallásromlást és nyomják el a zavaró háttér zajokat. Lehetővé teszik a természetes hallást, zajban, koncerten, közlekedési eszközön is. A készülékek összeköthetők távirányitóval, mobiltelefonnal és ezek segítségével finom beállításokat végezhetünk rajtuk, könnyedén telefonálhatunk. Dr. Tamás László kitért arra is, hogy ha valaki hallókészülékkel már nem érti a beszédet, annak a cochleáris implantátum beültetésével adják vissza a hallást. Ezeket a műtéteket az orvosegyetemeken végzik hazánkban. A Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján is várják az ilyen súlyosan nagyothalló betegeket. A klinika honlapján szereplő telefonszámon lehet a cochleáris implantátum ambulanciára bejelentkezni.

A fülzúgásról szólva bemutatta annak objektív és szubjektív változatát. Mivel a hallókéreg működése a lelki működésekkel is kapcsolatban áll, esetenként a fülzúgás nem testi betegség, hanem lelki egyensúlyvesztésre figyelmeztető vészjelzés – mondta el, kiemelve, hogy vizsgálatok sorával lehet kizárni a szervi okokat.