• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Színtelen, szagtalan, láthatatlan és öl

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A megkérdezettek 98%-a tisztában van a veszéllyel, de csak 49%-uk végeztet karbantartást.

Annak ellenére, hogy Magyarországon a lakások 64%-ában vannak tüzelőanyaggal (földgázzal, fával, szénnel, palackozott gázzal, fűtőolajjal) üzemelő berendezések, amelyek szén-monoxid(CO)-szivárgást idézhetnek elő, a lakóingatlanok tulajdonosai nem sokat tesznek azért, hogy elhárítsák a veszélyt. A CO-vészjelző piacon is szerepő Honeywell friss felmérése szerint csak 49%-uk végzi el rendszeresen az érintett berendezések karbantartását, és mindössze 16%-uk szerelt fel szén-monoxid-érzékelőt a lakásában.

Az is kiderült, hogy az emberek 12%-a úgy véli, hogy szag alapján képes észlelni a szivárgást, a szén-monoxid azonban szagtalan, íztelen gáz. A megkérdezettek 25%-a mondta továbbá azt, hogy otthonában semmilyen óvintézkedést nem tesz a szén-monoxid-mérgezés elkerülése érdekében. Ez a helyzet annak ellenére is fennáll, hogy a lakosság igen nagy része tájékozott a kockázatokat illetően. Az emberek 98%-a állította azt, hogy tisztában van a tüzelőberendezések okozta szén-monoxid-szivárgás potenciális veszélyeivel.

Az esetleges tragédiák megelőzésében kulcsfontosságú a tüzelőberendezések rendszeres karbantartásának elvégzése, a megfelelő szellőztetés biztosítása és a szén-monoxid-érzékelők felszerelése – mondta el a témáról tartott keddi tájékoztatón Stieber József, a téma szakértője.

A felmérés jelentős lakóhely szerinti eltéréseket mutatott ki. A falvak lakossága igen nagy mértékben függ a tüzelőanyaggal üzemelő berendezésektől, ami a szén-monoxid-mérgezés kockázatát is növeli. Budapesten, valamint a nagyobb városokban a válaszadók kevesebb mint felének található szén-monoxid kibocsátására képes fűtő/vízmelegítő készülék az otthonában, a falvakban azonban ez az arány a 90%-ot is meghaladja. A délkeleti országrészben tíz háztartásból nyolcban vannak ilyen berendezések, míg az északnyugati régióban csak minden második háztartásban találunk földgázzal, palackozott gázzal, fűtőolajjal, fával vagy szénnel üzemelő berendezéseket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint évente 10-15 halálos áldozata van a szén-monoxid-mérgezéses eseteknek, amelyekből átlagosan évi 200-300-at jegyeznek fel Magyarországon. Más szakértők becslése szerint minden évben több tízezer be nem jelentett vagy fel nem ismert, enyhe szén-monoxid-mérgezéses eset fordulhat elő az országban.

A kutatásról: az omnibusz felmérés során vizsgált minta a 18-59 év közötti magyarországi lakosságot reprezentálja nem, életkor, lakóhely, régió és iskolai végzettség szerint. Kérdezési módszer: otthoni megkérdezés, CAPI, személyes interjú. Mintanagyság: N=800 fő. Hibahatár: +/- 3,5%.

Legolvasottabb cikkeink