• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tanácsok a dietetikusoktól karanténra készülve

Egészségmagazin 2020.03.21 Forrás: Weborvos
Tanácsok a dietetikusoktól karanténra készülve

Az aktuális járvány helyzetre reagálva az okos vásárlásról, a helyes táplálkozásról és a felhalmozott tartós élelmiszerek tulajdonságairól.

Kilencedszer rendezik meg világszerte a Táplálkozás és Hidratáció Hetét, amelyet itthon ötödik éve már a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége népszerűsít, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a helyes táplálkozás és a megfelelő folyadékfogyasztás fontosságára, valamint az apró lépésekben történő életmódváltás jelentőségére. Naponta jelentkezik egy-egy közérthető és hasznos üzenettel a szakmai szervezet a Terítéken az egészség Facebook oldalon, amit érdemes figyelemmel kísérni még a hét hátralévő részében is. Az aktuális járvány helyzetre reagálva az okos vásárlásról, a helyes táplálkozásról és a felhalmozott tartós élelmiszerek tulajdonságairól szólnak az infografikák - hívta fel a figyelmet a szövetség közleményben.

Sok kicsi sokra megy!

Ez igaz az életmódváltásra is! A szakemberek legfontosabb tanácsa az, hogy óvakodjunk a szélsőségektől, az egyes élelmiszercsoportokat teljesen mellőző csodadiétáktól, a drasztikus koplalással járó fogyókúráktól. Ezek ugyanis nem csak betarthatatlanok hosszú távon, de komoly hiánybetegségekhez is vezethetnek. Egy egészséges felnőtt mindent ehet, csak a mértékre és az arányokra kell odafigyelnie. Ehhez jó útmutató az OKOSTÁNYÉR®, a szakmai szervezet táplálkozási ajánlása, amit a Magyar Tudományos Akadémia is támogat. Aki pedig személyre szabott értendet szeretne magának, forduljon dietetikushoz, mert ők tudnak ebben szakszerű segítséget nyújtani.

Változtass, változtatni sosem késő!

Változtatni lehet az étkezéshez való hozzáállástól kezdve az ízesítésen át az arányok eltolásáig sok mindenen. Jövő héten okos tippeket kapunk arra, hogyan lehet észrevétlenül megújítani a családi menüt, miként lehet megszerettetni a gyerekekkel egy-egy egészséges, új alapanyagot és rászoktatni őket a több zöldség- és gyümölcsfogyasztásra. Hogyan lehet elkerülni, hogy válogatósak legyünk és egysíkú étrenden éljünk. Bátrabb fűszerezéssel miként lehet visszavenni a túlzott sóhasználatból, hogyan lehet visszaszorítani a sok cukrot anélkül, hogy minden édességet meg kéne vonnunk magunktól. Mennyit és mit kéne innunk ahhoz, hogy a teljesítőképességünk és a közérzetünk jó legyen, és minden helyzetben a legjobb formánkat tudjuk hozni. A kiindulási pont az, hogy az étkezés nagyon fontos örömforrás és a fizikai szükségletek kielégítésén túl a szociális érintkezésben is jelentős szerepe van, gondoljunk csak egy családi ebéd alatti beszélgetésre vagy egy kávézással egybe kötött baráti találkozóra. Lemondani semmiről nem kell, de a mértéket, arányokat be kell tartani, ha helyesen szeretnénk táplálkozni. A változtatás apró lépéseken keresztül fog tartós eredményre vezetni, amivel úgy lehet élmény az étkezés, hogy egyben az egészségünket is szolgálja.

A bevásárlásról:

A tartós élelmiszerekről:

Legolvasottabb cikkeink