• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tanár és diák együtt él egészségesen

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A Startolj reggelivel! program résztvevői hat hétig ingyenes étkezéssel indítják egészségesen a napot.

Magyarországon a gyermekkori elhízás igen komoly népegészségügyi problémát jelent. Ebben az évben Magyarország csatlakozott a WHO gyermekkori elhízás monitorozó kezdeményezéséhez, melynek keretében az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vezetésével országosan 91 iskola 1291, 7 éves tanulója tápláltsági állapotát vizsgálták nemzetközileg elfogadott standard módszerekkel. Ennek alapján megállapítható, hogy minden ötödik fiú és minden negyedik lány túlsúlyos vagy elhízott - tette közzé honlapján az ÁNTSZ.

Az iskolaegészségügyi adatok a trendet jól tükrözik, eszerint csaknem minden korosztályban 10 év alatt megháromszorozódott a kövér gyermekek aránya. Ennek komoly veszélye, hogy a kövér gyermekek jelentős százalékban kövér felnőttek lesznek, valamint, hogy gyermekkorban is egyre gyakrabban találkozunk az elhízás jelentős szövődményeivel, mint a magas vérnyomás, cukorbetegség, zsíranyagcsere zavarok, mozgásszervi problémák és így tovább.

A Startolj reggelivel! iskolareggeli program célja, hogy kialakítson a tanulókban egy olyan szokást, mely az egészséges életmód része. Az OÉTI korábbi felmérései alapján az iskolások tej- és tejtermék fogyasztása, valamint a zöldség- és gyümölcsbevitele jelentősen elmarad az ajánlásoktól, melynek később komoly egészségügyi következményei lehetnek (pl. csontritkulás, egyes daganatok, szív- és érrendszeri betegségek). Ezen felül a tanulók egyharmada nem reggelizik, és az étkezések száma sok esetben mindössze napi kettő. Ez utóbbi különösen azért probléma, mert mind a reggeli elhagyása, mint az étkezések alacsony száma összefügg a gyermekkori elhízással.

Mindezek tükrében a 2010/2011 tanév első félévében az OÉTI a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI) támogatásával elindítja a Startolj reggelivel! iskolareggeli programot, melynek célja az iskolás korosztály táplálkozásának egészségesebbé tétele.

A Startolj reggelivel! program oktatásra és ingyenes, egészséges reggeli biztosítására épül. A programban az ország 11 városából kiválasztott 14 általános iskola 5. és 8. osztályos tanulói (kb. 1500 diák) és tanárai vesznek részt. A diákokat az első héten az OÉTI munkatársai oktatták a reggelizés fontosságára, és azt is megtanulhatják a gyermekek, hogy miből áll az egészséges reggeli. Az oktatások alkalmával a diákok és szüleik további szóróanyagokat kapnak, melyek segítségével még alaposabban mélyíthetik el ismereteiket.

Az ingyenes reggeliket 6 héten keresztül, szeptember 15- től kezdődően minden tanítási napon az első szünetben, tanáraikkal közösen fogyasztják el a tanulók. Az egészséges és ízletes reggeliket az OÉTI dietetikusai állították össze. A program eredményességét kérdőív segítségével mérjik fel, melyet a program elején és végén töltenek ki a diákok, szüleik,
továbbá azok a tanárok, akik az osztályokkal közösen reggeliznek. A 14 iskolán túl további 10 iskola 5. és 8. osztályos tanulói kérdőívek kitöltésével vesznek részt a programban.

Legolvasottabb cikkeink