• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A hálás utódok szobrot állítanak a nagy elődnek

Gyógyszerpiac Forrás: Weborvos Szerző:

Szobrot állítanak a Chinoint száz évvel ezelőtt életre hívó Wolf Emil emlékének.

Alapításának centenáriumát szeptember 25-én ünnepli a Chinoin. A céget életre hívó Wolf Emil emlékének szobrot állítanak. A Budapesten 1886-ban született Wolf Emil egyetemi tanulmányait Münchenben folytatta, s ott szerzett vegyészmérnöki oklevelet. Wolf németországi tapasztalatai alapján olyan gyárat képzelt el, ahol a gyártási eljárások alapja a kémiai szintézis és nem a növényi és állati anyagok feldolgozása szerel. Saját kutatásokon alapuló eredeti készítményeket akart.

Az Alka Vegyészeti Gyárat 1910-ben Kereszty György vegyészmérnökkel közösen alapította, majd a vállalat 1913-ban a Chinoin Gyógyszer és Vegyészeti Termékek Gyárként tevékenykedett. A Chinoin fantázianév a kininből származik, és először gyógyszernévnek szánták.

Wolf Emil olyannyira szilárd alapokat teremtett, hogy a

gyógyszergyár ma is komoly jelentőséget játszik hazánk gazdasági életében, hiszen Magyarország 15. legnagyobb, az export terén a 8. helyet elfoglaló, 2500 munkavállalót alkalmazó cége.

Az elmúlt 100 évben – a ma már világszerte sanofi-aventis/Chinoinként ismert cég – egyedülálló kutatás-fejlesztésével is méltán hírnevet szerzett. A hazánkban felfedezett legtöbb molekula a vállalat kutatóinak munkásságát dicséri. Olyan készítmények, mint a Novatropin, Papaverin, Ultraseptyl, G-penicillin, Jumex, No-Spa, Algopyrin, illetve Quarelin akár hungarikumnak is tekinthetők éppúgy, mint a Szent-Györgyi Albert felfedezte C-vitamin a világon elsőként valóra vált ipari méretű szintézise.

1916-ban forgalmazták az első magyar szabadalommal védett (eredeti), szintetikus úton előállított görcsoldó hatású gyógyszer-hatóanyagú Novatropint. A majd 100 évvel ezelőtti szert sok országban ma is készítményként és kombinációban egyaránt forgalmazzák.

Wolf Emilt a II. háború idején Németországba deportálták, majd 1945-ben hazahozták, s onnantól hatalmas energiával, mint régi-új vezérigazgató a gyár újjászervezésébe kezdett. Zsenialitása és fáradhatatlan munkája tette újból naggyá a Chinoint.

A háború utáni újjászerveződést követően 1948 márciusában államosították. A gyógyszergyár talpra állását és fejlődését a penicillin nagyüzemi előállítása jelentette, s a vállalat 1950-es évektől a hazai antibiotikum-gyártás legjelentősebb bázisa lett.

Az 1980-as évek rossz gazdasági eredményei a cég privatizálást tették szükségessé. 1991-ben a francia Sanofi cég 40 százalékos részesedést vásárolt, ami napjainkra 99,99 százalék lett. 1999-ben a francia Synthélabo-céggel, majd 2004-ben az Aventis-szel fuzionált, s így jött létre a világ 4., ugyanakkor Európa vezető gyógyszergyártója, a sanofi-aventis vállalatcsoport.

Napjainkban a magyar betegek is hozzájuthatnak a világ legkorszerűbb készítményeihez. Például a sanofi-aventis/Chinoin forgalmazza a 2003-ban hazánkban az Év gyógyszere rangos címet elnyerő Plavix-ot, manapság pedig Magyarország elsőszámú gyógyszereként ismert, szintén a vállalathoz köthető Clexane-t. A vény nélkül kapható készítmények piacán az Algoflex a piacvezető.

A Föld különböző féltekein a vállalatcsoport 105 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Közöttük 19 ezer a kutató. Ők azok, akik az emberek egészségért fáradoznak, márpedig ez az óriásvállalatnak a legfőbb érték.

A 2500 alkalmazottat foglalkoztató sanofi-aventis/Chinoin Magyarországon négy gyáregységben – Újpesten, Nagytétényben, Csanyikvölgyben, Veresegyházon – spektrumát átölelő tevékenységként gyógyszergyártással foglalkozik, a kutatás-fejlesztéstől a termelésen keresztül egészen a disztribúcióig. A cég ezzel nemcsak hazánkban, hanem az egész térségben egyedülálló.

A felsorolásból ki ne maradjon, hogy a magyar cég a sanofi-aventis globális szervezetén belül úgy méretében, mint fontosságában a 7. kiemelt helyen szerepel. Ezzel is maximálisan elismeri az anyavállalat a magyar szaktudást.

A sanofi-aventis/Chinoin hazánk egyik leginnovatívabb vállalata, hazai árbevételének negyedét kutatás-fejlesztésre fordítja. A sanofi-aventis/Chinoin, mint a honi gyógyszerpiac vezető vállalata a fejlesztésen, a gyártáson túl a társadalmi felelősségvállalásra is ügyel. Tevékenységének középpontjában a magyar lakosság egészségvédelme, a felelős és fenntartható működés áll. Nemcsak a korszerű gyógyszeres terápiák, de a betegségek megelőzése szintén hangsúlyos szerepet kap a vállalat küldetésében.

Bizonyítja ezt a sikeres és eredményes EgészségVonat projekt, aminek keretében 25 000 lakos vett részt ingyenes szakorvosi szűréseken, továbbá a ma is folytatott felvilágosító és prevenciós rendezvények sora. Ezek közül találomra emeljük ki a legutóbbit, a Prosztata Hetet, aminek a prosztata betegségek megelőzése a célja, a sanofi-aventis/Chinoin pedig a támogatója. De ide sorolható az évente megrendezett Szívünk Napja, valamint a Diabétesz Napnak is.

A centenáriumi Wolf Emil szobrot a IV. kerületben, a Pozsonyi út 23-as szám alatt, az orvosi rendelő előtt állítják fel. A szobor megálmodója Tóth Dávid újpesti szobrászművész volt.

Legolvasottabb cikkeink