Helyes étkezéssel fokozható a teherbeesés esélye és sokat tehet a születő baba egészségéért.
Egy nőnek a tervezett fogantatás előtt és a várandósság alatt is törekednie kell a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étkezésre. Dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyász szakorvosa szolgált tanácsokkal.
A táplálkozás gátolhatja és segítheti a fogamzást
A gyermekre vágyakozó pároknak érdemes fokozott figyelmet fordítaniuk arra, mi kerül a tányérjukra. A nyilvánvaló dolgokon kívül, mint a cigaretta vagy az alkohol, nehezítheti a fogamzást akár a túlzott tejfogyasztás is. Egyre többen küzdenek laktóz-intoleranciával, illetve tejallergiával puffadásos, székrekedéses, vagy éppen hasmenéses tüneteket észlelve magukon. Mindez azért van, mert a tejben lévő kazein egy nagy molekulájú fehérje, mely lebontásáért egy kazeináz nevű enzim felelős, amellyel a csecsemőkor után már nem rendelkezünk. Így a tej megemésztése igen energiaigényes folyamat és még nyálkaképződéssel is jár. Az energiaegyensúly alapján nyilvánvaló, hogy ha valamire nagyon sok energia megy el, akkor ez valahonnan el kell venni. Ha tehát nem sikerül teherbe esni, minden nagy energia-elvonással járó tevékenységgel érdemes felhagyni, így például a napi nagy mennyiségű tejfogyasztással is, sőt, van, akinél teljesen ki kell iktatni a tejet.
Ezen kívül érdemes még figyelni a glutamát nevű tartósító ízfokozószerre, amely szinte minden ételízesítőben, felvágottban, tartós élelmiszerben benne van. Ez az anyag megemelheti a prolaktin szintet, ami akadályozza a teherbeesést. Bár a glutamát (E620-628 közt) a véragy-gát miatt nem jut át az agyba, de van egy terület, amely ezen a védettségen kívül esik: az agyfüggelék-mirigy. Ráadásul bizonyos esetekben átjárhatóvá válnak ezek a rendszerek, sőt az ízlelőbimbókon keresztül a glutamát mindenképpen egy izgató jelet küld a központi idegrendszernek.
Ajánlatosabb tehát házi készítésű ételeket fogyasztani, és kevés ételízesítőt használni. Mivel a mesterséges édesítőszerek is igénybe veszik a májat, ezeket is érdemes elhagyni. A tervezett fogamzás előtt szintén törekedni kell a testsúly rendezésére, hiszen a túl alacsony testsúly, és az elhízás is okozhat hormoneltolódást.
Étkezési útmutató kismamáknak
- A várandósság alatt átlagosan napi 300 kalóriával nő meg a kismama energiaigénye a korábbihoz képest. Ennek a bevitelét azonban sok esetben megakadályozza a terhesség első hónapjaiban jelentkező émelygés, hányinger, esetleg hányás. Ez vagy a nők hízástól való félelme gyakran akadálya a rendszeres táplálkozásnak. Holott a cél mindenképpen a változatos táplálkozás, ami minden szükséges tápanyagot tartalmaz. Az étkezések nagyobb részében megjelenhetnek a gabonák, legalább három-négy adag zöldség és gyümölcs, egészséges fehérjeforrások, mint a húsok, a halak, a tojás és a magvak, és napi szinten a tejtermékek is – ha nincs laktóz-intolerancia. Az élelmiszerekből ajánlatos az alacsony zsír- és cukortartalmúakat választani. – tanácsolja dr. Demjén László.
A várandósoknak különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmazzon a napi étrendjük. A nőgyógyásszal konzultálva hasznos lehet, ha magzatvédő-, illetve terhességi vitaminokkal is kiegészítik a táplálkozásukat. A szakember abban is segíthet, hogy a vény nélkül és a receptre kapható készítmények közül megtalálják a számukra legoptimálisabbat.
A folsav szedését például már a fogantatás előtt érdemes elkezdeni, hiszen segít a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében, valamint a szív- és vese fejlődési rendellenességek előfordulását is csökkenti. A mesterséges készítményeken kívül megtalálható a zöld növényekben és a káposztafélékben.
Ugyanakkor a kismamáknak az A-vitamin bevitelt mindenképpen táplálékkal kell megoldaniuk, mert túlzott mennyiségben májkárosító lehet. (Magzatvédő vitamin szedése mellett külön A-vitamin pótlás nem ajánlott.) Előanyaga, a béta-karotin erősíti a szöveteket, a sejtek, és szoptatáskor is szükséges a hormontermeléshez. Természetes forrásai a sárgarépa, a sütőtök, a zeller, a paradicsom, a cékla, a sárgadinnye, a csipkebogyó, a fokhagyma, a halolaj, a hering, a makréla és a máj.