• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tavaszi allergiaszezon – beindult a nagyüzem

Egészségmagazin 2022.05.17 Forrás: Weborvos
Tavaszi allergiaszezon – beindult a nagyüzem

Allergia ellen egyetlen csodaszer nem létezik, csak komplex kezelési stratégiával tudjuk legyőzni.

Ismét itt az allergiaszezon, amely sok felnőtt és gyerek számára sajnos ismerős tünetekkel jelentkezik. Akadnak azonban olyanok, akik nem értik miért is kezd viszketni a szemük, folyni az orruk, miért is köhécselnek, mi kaparhatja a torkukat.

Léteznek olyan allergének, amelyek egész évben kifejtik a hatásukat, mások szezonálisan jelentkeznek. Már februárban elkezdte a pollenek termelését a mogyoró, az éger, majd érkeznek a fűzfa, a platánfa és a pázsitfűfélék pollenjei. „Mondhatjuk, hogy beindult a nagyüzem”. Prof. Dr. Barkai László a Dr. Rose Magánkórház gyermekorvosa, gyermektüdőgyógyász, diabetológus, egyetemi tanár, az MTA doktora, a gyermekkori allergiáról és a kezelési lehetőségekről tájékoztat bennünket.

A tapasztalt betegeket a tavaszi allergiás „nagyüzem” nem érinti váratlanul, legtöbbjük már jó előre felkészül a nehezebb időszakokra. Sokan ilyenkor felkeresik az orvosukat és megelőző kezelést kérnek. Ha tudható, hogy pontosan mire allergiás a páciens, fel lehet írni számára a megfelelő gyógyszert, hogy a tünetek megjelenésénél már kéznél legyen a hatásos készítmény. Azonban a betegeknek sok esetben a gyógyszerszedésen kívül az életmódjukat is hozzá kell hogy igazítsák a megváltozott körülményekhez.

Lesznek persze olyanok is, akik idén „találkoznak” először az allergiával, köztük természetesen sok a gyerek. Esetükben a szüleiknek kell szemfülesnek lenniük, hogy felismerjék a problémát, hiszen szerteágazóak lehetnek a tünetek. Utalhatnak allergiára az elhúzódó náthás tünetek, a köhögés és nehézlégzés, kötőhártya-gyulladás, de bőrelváltozások, kiütések is. Jelentkezhetnek a tünetek a gyomor-bélrendszerben is hasi panaszok, puffadás, hasmenés, hányás formájában, főleg ételallergia esetén.

Segítséget jelenthet a diagnózisban, hogy az egyes allergiás betegségek jellegzetesen, adott életkorban kezdődnek. Csecsemőkorban jellemzően a bőrt érintő atopiás dermatitis és a táplálékallergiák jelennek meg, kisgyermek- és kisiskoláskorban az asztma már egyre gyakoribbá válik. A szénanátha általában  serdülőkorban jelentkezik, bár az utóbbi években ennek a megjelenése a fiatalabb korosztály felé tolódik el. Korai felismerés esetén jól kezelhetők a tünetek és elkerülhetők a súlyos, akár életveszélyes állapotok.

Szélsőséges esetben ugyanis bekövetkezhet az egész szervezetet érintő allergiás reakció, az anafilaxiás sokk. Ezt a súlyos, életveszélyes állapotot alapvetően csak bizonyos allergének válthatják ki és az sem mindegy, hogy az érintett mennyire érzékeny az adott allergénre. Például valószínűtlen, hogy a pázsitfüvek anafilaxiás sokkot idéznének elő, de méh, vagy darázscsípés egy erre érzékeny embernél már életveszélyes lehet.

Az egészséges, vitamindús táplálkozás a betegségek megelőzésében  általában hasznos lehet, de alapvetően speciális hatása nincsen allergia esetén. Allergia ellen a leghatékonyabban úgy tudunk küzdeni, ha kivizsgálás eredményeképpen megismerjük az allergiát kiváltó okot. Ilyen esetben próbáljuk elkerülni, vagy eltávolítani az adott allergént a páciens környezetéből, de ha ez nem lehetséges, akkor gyógyszerekkel segítjük a szervezetet az allergia leküzdésében.

A másik, tudományosan elismert módszer szerint, a betegben allergiát kiváltó allergén egészen kis dózisát juttatjuk a szervezetbe, majd egy fokozatosan emelkedő dózissal tulajdonképpen  kioltjuk, „lecsendesítjük” az  allergia folyamatát. Allergia ellen egy csodaszer nem létezik, csak komplex kezelési stratégiával tudjuk legyőzni.

Legolvasottabb cikkeink