• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Távkonzultáció-hogyan készüljek fel az online vizitre?

Egészségmagazin 2020.04.01 Forrás: Budai Allergiaközpont
Távkonzultáció-hogyan készüljek fel az online vizitre?

Habár jelenleg az egész világ a koronavírusra figyel, a pollenallergiások sajnos idén sem kapnak felmentést a tüneteik alól.

A legtöbben még csak most ismerkedünk a távkonzultációval, melynek során személyes találkozó nélkül, online, skype-on, telefonon vagy e-mailben kérhetünk tanácsot, gyógyszerek beállítását vagy módosítását kezelőorvosunktól. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan érdemes felkészülni a távkonzultációra annak érdekében, hogy a maximális segítséget kaphassuk.

Az allergiaszezon idén sem marad el

Habár jelenleg az egész világ a koronavírusra figyel, és mindenki a fertőzés terjedésére tett megelőző lépések betartására törekszik, a pollenallergiások sajnos idén sem kapnak felmentést a tüneteik alól. A következő napokban visszavonhatatlanul megérkezik a tavasz, a kőris, a nyír és a platán is szórja a polleneket,de még előttünk a leggyakoribb allergén, a parlagfű nyári virágzása is.

Figyeljük az aktuális pollenjelentést, ne hagyatkozzunk a pollennaptárra, mert az időjárás függvényében az egyes növények pollenszórása eltolódhat. Ha az allergén pollen megjelenik a levegőben, meg kell kezdenünk a tüneti kezelést. Az igazán hatásos, személyre szabott, akár több készítmény egyidejű kombinációját tartalmazó kezelést allergológus tudja összeállítani.

Távkonzultáció lépésről lépésre

Ha bejelentkeztünk távkonzultációra és a skype-on vagy telefonon történő egyeztetést választottuk, akkor megkapjuk a pontos időpontot, amikor az orvossal beszélhetünk. Az időpont előtt készüljünk fel a beszélgetésre:

·        Írjuk össze az összes kérdésünket, ami felmerül bennünk a tüneteinkkel/kezeléssel kapcsolatban.

·        Ha a korábbiakhoz képest új tünet jelentkezett, azt is jegyezzük fel!

·        Hasznos lehet a beszélgetés előtt tüneti napló vezetése, így a kezelőorvos képet kaphat arról, hogy panaszaink milyen gyakorisággal, esetleg mihez köthetően jelentkeznek.

·        A rendszeresen szedett gyógyszereink és táplálékkiegészítők, vitaminok legyenek a közelben, illetve érdemes listát is készíteni róluk. A készleten lévő gyógyszereink mennyiségét ellenőrizzük, ne felejtsünk el receptet kérni, ha valamelyikből már csak kevés van.

·        Lehetséges, hogy a tüneteink alapján szükség lesz bizonyos laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére. Ezt csak személyesen a rendelőben tudjuk megtenni, természetesen az előírások szerinti óvintézkedések betartása mellett erre is van lehetőség. A lelet kiértékelése és a kezelés további beállítása azonban már az online térben folytatódhat.

·        Beszéljük meg a kontroll időpontját is, amennyiben szükséges.

·         Ha allergén immunterápiát szeretnénk kezdeni, parlagfű allergiások számára mielőbb javasolt az orvossal történő konzultáció, mert a kezelést legkésőbb május elején meg kell kezdeni! Aki ebben az évben kezdi a kezelést, egyeztessen mielőbb allergológussal, az allergén immunterápia indításának feltételeiről – az előzetes vizsgálatokról - a jelenlegi járványhelyzetben.

Ezért fontos az allergiás tüneteket kezeltetni

Ha az allergia csak egy kis tüsszögést, szemviszketés vagy orrfolyást okoz, hajlamosak vagyunk nem foglalkozni vele. Pedig a kezdeti enyhe tünetek a később egyre erősebbek lehetnek, és nappal a munkavégzést, éjjel a nyugodt pihenést is zavarhatják. A kezeletlen allergia szövődményeként akár krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy asztma is kialakulhat, illetve újabb allergiák is megjelenhetnek. Gyakoribb légúti betegségekkel is számolhatunk, mivel a gyulladt orrnyálkahártya fogékonyabb a fertőzésekkel szemben, az allergiás tüneteket tehát mindenképp kezelni kell.

Ebben az időszakban segítség, hogy a személyes találkozó mellett távkonzultációt is igénybe vehetünk, így az otthonunkat sem kell elhagyni, hogy személyre szabott kezelésben részesüljünk. 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink