• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Térdproblémával forduljon orvoshoz!

Egészségmagazin 2022.11.07 Forrás: Weborvos
Térdproblémával forduljon orvoshoz!

Az ízületi porckárosodások eredményes kezelésének titka: a különböző nagyságú és minőségű porckárosodásokat ne ugyanazzal a technikával gyógyítsuk.

Három fő tünet jellemző ízületi betegségeinkre: fájdalom, duzzanat és mozgáskorlátozottság. Ha e három tünet közül bármelyik rendszeresen fellép, mindenképpen szakemberhez kell fordulni, hogy széles körű diagnosztikai lehetőségeinkkel a problémát és megfelelő kezelését pontosan meghatározhassuk. Mi az ízületi porckárok kezelésének kulcsa? – tettük fel a kérdést Dr. Hangody László professzornak, a Dr. Rose Magánkórház orvosigazgatójának.

Az elmúlt 30 évben a mozgásszervi sebészet jelentős fejlődésen ment keresztül. Számos olyan műtéti technika fejlődött ki, amivel a korábbiaknál eredményesebben lehet kezelni a porcfelszín különböző fokú károsodásait.

„Talán az a legfontosabb műtéti titok, hogy a különböző nagyságú és minőségű porckárosodásokat ne ugyanazzal a technikával akarjuk kezelni. A legnagyobb és legmélyebb károsodások kezelésére „kadaverből”, nem élő szervezetből történő porc- és csontátültetést alkalmazunk” – avatott be a részletekbe Dr. Hangody László professzor. – „A közepes méretű károsodásokra a beteg saját testéből kivett, nem terhelő felszínről kigyűjtött csontos-porcos oltványokat ültetünk át, mozaikszerűen.”

Kisebb és nagyobb károsodások

Ha kisebb porckárokkal, elváltozásokkal állunk szemben, akkor is szükség lehet olyan porcfelszínképző eljárásra, ami a korábbival hasonló vagy azonos módon pótolja a porcot. Erre kínálnak kiváló megoldást porcképző hatású lebomló vázszerkezetek. Ezek a szervezetbe beültetve átmeneti felszínpótlást nyújtanak, a későbbi szövet kialakulásához megfelelő vázat szolgáltatnak, majd lebomlanak, és a lebomlás során elősegítik a porc újjáépülését. A végső cél ugyanis az, hogy eredeti minőségű, vagy azt megközelítő saját szövettel pótoljuk a károsodást.

„A nagy és mély porckárok kezelésére sokszor nyitott műtétet kell végeznünk, de a kisebb porckárok kezelésénél megpróbáljuk a pótlásokat minimál invazív technikával elvégezni. „Köszönhetően a műtéti technika fejlődésének, ezek a műtétek már artroszkóposan, azaz ízületi tükrözéssel és elvégezhetőek, így a kórházi ellátás ideje nagymértékben lerövidül, az operált ízületet azonnal mozgathatják, és attól függően, hogy milyen méretű és elhelyezkedésű a károsodott terület, a terhelés néhány hét után megengedhető.”

Gondos diagnosztika

A porckopások kezelését is gondos diagnosztikai folyamat előzi meg. Az első információkat a beteg meséli el kezelőorvosának: hogyan és mikor alakult ki a fájdalom, van-e térdízületi duzzanat, van-e mozgáskorlátozottság, milyen az ízület terhelhetősége. Ezt követi a fizikális vizsgálat, ami már útbaigazítja a vizsgálóorvost, majd ezután következnek a különböző szintű radiológiai vizsgálatok. A terhelt röntgenfelvétel nagyon sok információt nyújt, de a végső diagnózis pontosításához szükség lehet ultrahang- vagy MR-vizsgálatra is.

Műtéti javaslat

A fizikális vizsgálat és röntgenvizsgálat alapján a műtéti indikáció felállításánál a szakemberek pontosan tudják, hogy valamilyen porcfelszín képző eljárásra van szükség, és azt is meg tudják becsülni, hogy milyen jellegű eljárás a leghatékonyabb. Így amikor a beteg megkapja a műtéti ajánlatot, tájékoztatják arról is, hogy a feltárás során milyen beavatkozások jöhetnek szóba, és ez alapján történik meg a műtéti beleegyezés. Ám hogy pontosan milyen típusú beavatkozás valósul meg, sok esetben beavatkozás közben tudja meghatározni az operatőr orvos. „A porckopásos műtétek mindig ízületi tükrözéssel, artroszkópiával kezdődnek. Ilyenkor átvizsgáljuk az ízületet, végigtapogatjuk a felszíneket, megállapítjuk, hogy hol milyen minőségű porc van, pontosan lokalizáljuk a kopásokat és azok tulajdonságait. Ez alapján történik meg a végső műtéti beavatkozás megválasztása, és ha szerencsénk van, kicsi és közepes a porckopás, lehetőség nyílhat a lebomló vázszerkezetek alkalmazására is.” – avat a részletekbe Hangody László.

Minél gyorsabban

Az eredményes kezelés másik titka az, hogy minél hamarabb valósuljon meg a kezelés, hogy a kisméretű porckárosodásokat időben tudjuk kezelni. Általában a fiatalabb betegeknél, sokszor sérülés miatt alakul ki kisméretű porckárosodás. Amennyiben ennek az elhelyezkedése megfelelő, a műtétet a már említett ízületi tükrözéssel, a szervezetet kevésbé terhelve is el lehet végezni.

„Ha időben történik a kezelés, általában kisméretű, kevésbé károsodott terület ellátása a feladatunk. Ilyenkor van lehetőség arra, hogy megközelítsük a tökéletest, az eredeti állapotot” – véli a professzor. – „Ha a beavatkozás elkésett, a károsodás szélességében és mélységében jobban kiterjed, ezért meg kell próbálnunk megtalálni azt a komfortot eredményező eljárást, amely a beteg életvitelét segíti, ám ilyenkor nem lehet célkitűzésünk az, hogy eredeti minőségében állítsuk helyre a porcfelszínt.”

Legolvasottabb cikkeink