• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Terhesség magas vérnyomással - erre figyeljen!

Egészségmagazin 2021.12.29 Forrás: Nőgyógyászati Központ
Terhesség magas vérnyomással - erre figyeljen!

A terhesség alatti magas vérnyomás azért is veszélyes, mert ilyenkor a magzat nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz.

A várandósság olykor nem csupán a boldog és zavartalan babavárásról szól, ugyanis megeshet, hogy különböző betegségek, kóros állapotok árnyékolják be a kismamák mindennapjait. Az egyik ilyen veszélyes állapot az a terhesség során fellépő magas vérnyomás. Dr. Hetényi Gábort, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát arról kérdeztük, milyen veszélyei vannak a terhességi hipertóniának, és mit lehet ellene tenni.

Röviden a magas vérnyomásról

A magas vérnyomás terhesség nélkül is nagy veszélyeket rejt, ugyanis jelentősen károsítja a szív-és érrendszert, mivel a megemelkedett nyomás miatt apró mikrosérülések keletkeznek az ér belső, endothel részén, ami miatt egyre növekvő plakkok alakulhatnak ki (érszűkület). Veszélye, hogy kezeletlen esetben így könnyen olyan szövődményeket okozhat, mint a vesekárosodás, szívinfarktus esetleg a stroke.

A normál vérnyomás értéke140/90 Hgmm.

Terhesség és magas vérnyomás

A várandósság során komoly változások zajlanak: az egyik ilyen, hogy az első két trimeszterben a vérerek kitágulnak, így a vérnyomás általában csökken, majd a harmadik trimeszterben kissé emelkedik, és eléri a terhesség előtti értékeket. Baj akkor van, ha a vérnyomás értéke meghaladja a 140/90 Hgmm-t.

A terhességi magas vérnyomásnak két típusa is van: az egyik, amikor a hipertónia ismert volt már a teherbeesés előtt is (idült hipertónia), illetve, az, amikor az állapotot a várandósság során fedezik fel (jellemzően a 20. Terhességi hét után)- ezt gesztációs hipertóniának nevezik.

A terhesség során jelen lévő magas vérnyomás azért is veszélyes, mert jelentősen károsíthatja a méhlepény vérellátását, így a magzat nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz, fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki, ráadásul megnő a lepényleválás, a magzat elhalása, koraszülés kockázata is. Mivel gyakran semmilyen tünet nem hívja fel a figyelmet a betegségre, ezért a terhesgondozás elengedhetetlen része a vérnyomásmérés. Ám ha a következő tüneteket tapasztalja, mindenképpen ellenőrizze otthon is, ugyanis hirtelen is felléphet a probléma:

·        Fejfájás

·        Szédülés

·        Látászavar

·        Ödéma

A védőnői látogatások során szintén helyet kap a vérnyomásmérés, melyet vizeletvizsgálat (tesztcsíkos) is követ. Amennyiben magasabb a fehérje mennyisége a vizeletben szintén bajt jelez, így arról mindenképp tájékoztatni kell az orvosát!

Preeclampsia- a terhességi magasvérnyomás veszélye

A preeclampsia- más néven terhességi toxémia- a várandósság 20. hete után bekövetkező vérnyomás emelkedés, mely nagyobb mennyiségű fehérjevizeléssel jár (több mint 300mg/nap). Fontos figyelemfelhívó tünete az ödéma, melyet sajnos gyakran a terhesség miatt fellépő vizenyőnek tudnak be. A preeclampsia-t olyan egyéb eltérések is kísérhetnek, mint a vesefunkciók, illetve a májfunkció romlása.  A WHO szerint az anyai halálozások 18 százalékáért a terhességi toxémia a felelős.

A preeclampsia kockázati tényezői:

·       Ikerterhesség

·       IVF

·       Preeclampsia saját/családi kórtörténetben

·       Leiden mutáció és egyéb véralvadási zavarok

·       Túlsúly

·       Dohányzás

·       Vesebetegség

·       Cukorbetegség

Lehetséges szövődmények:

·       Görcsroham

·       Lepényleválás

·       Stroke, szívinfarktus

·       Trombózis

·       Sokszervi károsodás

·       Életvesztés

·       Koraszülés

·       Alacsony születési súly

·       Magzati elhalás

A preeclampsia súlyos szövődménye az ún. HELLP szindróma, mely egy életveszélyes állapot. Jelei: vörösvértestek szétesése, emelkedett máj enzimek és alacsony vérlemezkeszám.

Mit lehet tenni?

A nőgyógyász elmondta, a magas vérnyomást terhesség során szerencsére gyógyszerekkel és sószegény diétával kezelni lehet (természetesen nem minden készítmény javasolt terhesség során), valamint gyakori otthoni vérnyomásmérés indokolt. Preeclampsia esetén szintén szükség van gyógyszeres kezelésre, továbbá sok esetben kórházi megfigyelés indokolt. Súlyos esetben császármetszés szükséges (ha lehet, a 36-37. hét után, HELLP szindróma esetén azonnal).

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink