• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Bemutatta egészségügyi programját az ellenzék

Egészségpolitika 2021.12.29 Forrás: MTI
Bemutatta egészségügyi programját az ellenzék

Önálló egészségügyi minisztériumot, a szolgálati jogviszony eltörlését és a várólisták csökkentését ígérik az ellenzék pártok.

Egy önálló egészségügyi minisztérium létrehozását, az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyának eltörlését és a várólisták csökkentését ígérik az ellenzék pártok.

Komáromi Zoltán, a DK egészségügyi szakértője egy szerdai, online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a koronavírus-járvány világosan megmutatta, mit tett a kormány az egészségüggyel az elmúlt 11 évben. Kedden a járványban 115 beteget "vesztettünk el, év végére sajnos el fogjuk érni a 40 ezret" - fogalmazott a politikus. Kedden "botrányosan" kevés, 15 ezer 500 tesztet végeztek el, ezeknek a húsz százaléka pozitív volt, ami nemzetközileg is nagyon gyenge teljesítmény - jelentette ki.

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője azt állította, hogy a járvány harmadik hullámában Magyarország egy "nem sikeresen védekező ország képét mutatta", az élen állt az egymillió főre vetített halálozások alapján. Ez egyrészt azért történt, mert a védekezéshez fontos intézményeket nem sikerült felkészíteni a harmadik hullámra, a helyzetet pedig rontotta, hogy az év elején lépett életbe az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonya - mondta.

 Az egységes ellenzéknek az lesz a dolga, hogy ha 2022 áprilisában bekövetkezik a kormányváltás, akkor visszavonja a szolgálati jogviszonyt - közölte. Hozzátette, eközben megőrzik a béremelést, sőt növelik a béreket, elsősorban a szakdolgozókét. Lukács László György arra is kitért, hogy létrehoznak egy önálló egészségügyi minisztériumot, aminek az egészségügy teljes szervezetrendszerének irányítása lesz a feladata.

Havasi Gábor, a Momentum egészségügyi szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakosság egyre többet költ a magánegészségügyre, miközben az uniós tagállamok között Magyarország áll a legrosszabbul a daganatos betegségek miatti halálozásban. Célnak nevezte, hogy ha kormányra kerülnek, akkor minden magyarnak biztosítsák az egészséghez való jogát. Újabb célként fogalmazta meg, hogy a hatékonyság növelésével, jobb szervezettséggel akár már rövidtávon csökkentsék a várólistákat, a megelőzéssel, korai felismeréssel pedig növeljék a daganatos betegek gyógyulási esélyeit.

A tervezett intézkedéseket sorolva azt mondta, hogy a vizsgálatok és a beavatkozások finanszírozását a valós költségekhez kell igazítani, a várólisták ledolgozásáig pedig átmenetileg el kell törölni a teljesítménykorlátozó intézkedéseket. Az egészségügyi bérekben is meg kell jelenjen a teljesítmény ösztönzése, valamint egy egyszeri jelentős, majd éves, az átlagot meghaladó szakdolgozói béremelésre van szükség - szögezte le. Végül bejelentette, hogy a szűrővizsgálatokon való részvételre államilag fizetett szabadnapokat biztosítanának.

Legolvasottabb cikkeink