• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Többet tudunk a koleszterinről

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Jelentős sikert ért el a Magyar Szív Egyesület január óta tartó oktató koleszterin kampányával.

A felmérések egyértelműen jelzik, hogy ma a magyar felnőtt lakosság lényegesen többet tud a koleszterinről, mint a kampány előtt - tájékoztatta az egyesület a Weborvost.

A kampány három szakasza

A kampány első szakaszában, januárban a Magyar Szív Egyesület megbízta a Gfk Piackutató Intézetet, hogy végezzen egy országos 2000 fős, reprezentatív, telefonos kutatást koleszterin témában. Az egyik legmegdöbbentőbb adat ebből a kutatásból: a lakosság mindössze 7,13 százaléka volt tisztában azzal, hogy mi számít normális koleszterinszintnek; s hogy a válaszadók kétötöde emelkedett koleszterinszintről számolt be. A megkérdezettek – 88 százalékban – a szív- és érrendszeri megbetegedések első számú rizikófaktorának nevezték a magas koleszterinszintet, ugyanakkor kis hangsúlyt helyeztek az egészséges életmódra és a sportra.

A kampány második szakaszában, márciustól júniusig a Magyar Szív Egyesület tagszervezetei segítségével országosan közel 3000 ember koleszterinszintjét mérte meg. Ez alkalommal kiderült, hogy a résztvevők pontosan 60 százalékánk koleszterinszintje haladja meg a normálértéknek számító 5 mmol/litert. Négy megkérdezettből három a túlsúlyos kategóriába tartozik; a válaszadók 70 százaléka(!) évente legalább egyszer elmegy koleszterint-, vérnyomás, illetve vércukorszint ellenőrzésre. Sajnos azonban a válaszadók csupán 8 százaléka állította, hogy számára a táplálkozás központi kérdés, 50 százaléka pedig egyáltalán nem sportolt.

A kampány harmadik szakaszaként, szeptember 23-án a Flora Szívünk Napján 240 fő töltötte ki a Magyar Szív Egyesület koleszterinnel kapcsolatos kérdőívét.

Miben mérhető a kampány hatása?

A kampány harmadik szakaszát alkotó kérdőívek kitöltetése volt hivatott azt ellenőrizni, hogy milyen eredményt hozott az eddigi oktató-szűrő koleszterinkampány: tehát sikerült-e azt hangsúlyozni, hogy:

(a) igenis fontos tudnunk a saját koleszterinszintünket, hiszen a magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri betegségek egyik kockázati tényezője. Ez azért is lényeges, mert a magas koleszterinszintnek nincs testi tünete;

(b) a legfontosabb pedig a megelőzés, mert ha odafigyelünk a helyes táplálkozásra és a testmozgásra, akkor ezzel megelőzhetjük a magas koleszterinszint kialakulását.

Beszéljenek a számok!

1. Koleszterinszint ellenőrzése
Már az elsődleges eredmények is azt látszottak igazolni, hogy az oktató koleszterinkampány sikeres, hiszen a januári adatokhoz képest már többen, 72,4 százalékban nyilatkoztak arról, hogy rendszeresen méretik koleszterinszintjüket.

Koleszterinszint, vércukorszint és vérnyomás ellenőrzésre összességében évente egyszer a vizsgált személyek 31,7 százaléka megy el, évente többször pedig 27,9 százalék vesz részt egészségügyi szűrésen.

2. Megelőzés: táplálkozás és mozgás
A táplálkozás kérdéskörében a kampány egyik legsikeresebb előremozdulását figyelhetjük meg, ugyanis az „Odafigyelek a táplálkozásomra, a lehetőségekhez képest csak egészséges ételeket fogyasztok" állítást a válaszadók 84,2 százaléka tartotta magára nézve igaznak a januári 54 százalékkal szemben(!). Ezzel szemben a „Nem foglalkozom a kérdéssel, azt eszem, ami jól esik" címszóra csupán 6,7 százalék felelt igennel.

A táplálkozásra való odafigyelésen kívül a sportban mutatkozik a legnagyobb fokú javulás. A kampány harmadik szakaszában a kérdőívet kitöltők 46,3 százaléka havonta minimum egyszer sportol, szemben a januári 32 százalékkal, a válaszadók 31,3 százaléka rendszeresen mozog, ami rendkívüli javulás a korábbi 21 százalékhoz képest.

Legolvasottabb cikkeink