• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Tönkreteszi testünket az ülő életmód

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Gerincünket, szívünket, anyagcserénket sem kíméli, ha túl sokat ülünk, egysíkúan táplálkozunk.

Túl sokat ülünk, keveset mozgunk, táplálkozásunk is gyakran egysíkú. A szakorvos szerint testünk nem bírja ezt az életmódot, és egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar. Az átlag magyar majdnem hat órát ül egy nap, és vannak, akik akár 10-12 órát is eltöltenek ugyanabban a testtartásban. De vajon mit okozhat az ülő életmód? Dr. Moravcsik Bence Balázs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológusa árulta el, milyen betegségek állhatnak a mozgásszegény élet mögött.

Gerincsérv, porckopás, derékfájás

A mindennapok során gerincünket éri a legnagyobb terhelés, így ha nem alakult ki a fejlődés során a megfelelő tartóizomzat és gyengék a mély-, illetve a hasizmok, derékfájdalom, lumbágó, legrosszabb esetben porckorongsérv alakulhat ki. A gerincoszlopot alkotó csigolyák között porckorongok helyezkednek el, amelyek elősegítik a gerincoszlop hajlékonyságát, mozgékonyságát. A porckorongokat egy kocsonyás mag, illetve egy rostos gyűrű alkotja, amely víztartalma, és így rugalmassága életmódunk miatt csökkenhet.

Ebben az esetben a porckorong kiboltosul, elkezdi nyomni az alsó-, vagy felső végtagot ellátó ideggyököket, amely éles fájdalommal, zsibbadással, bizsergető érzéssel jár a végtagokban. Párosulhat hozzá izomerő elgyengülés, súlyos esetben akár bénulás, illetve széklet- és vizelettartási probléma is. Mozgásterápia, gyógytorna, gerincstabilizáló tréning, illetve manuálterápia lehet a megoldás, kiegészítésként pedig fizikoterápia javasolt.

Fejfájás, szédülés

Amerikai kutatások szerint az elmúlt kb. negyven évben a fejlett országokban két-háromszorosára nőtt a migrén gyakoriságának a száma, a népesség csaknem 10 százaléka szenved migrénben. Kialakulásának pontos oka még ma sem ismert, de a sok ülés és a helytelen testtartás miatti izommerevség, vagy izomgörcs is állhat a háttérben. A koponya alatt és az egyes nyakcsigolya között, vagy az egyes és kettes nyakcsigolya között húzódó pici lokális izmok funkciózavara is kiválthat migrénes fejfájást. Vannak olyan gyakorlatok, amelyek rendszeres elvégzésével sokat javíthatunk állapotunkon, és akár meg is előzhető. Súlyosabb esetben a manuálterapeuta az, aki segíthet a csigolyák közötti blokkok feloldásában.

Anyagcsere-zavarok, 2-es típusú cukorbetegség, elhízás

Amikor több órán át egy helyben ülünk és csak rövid időre állunk fel, a fizikai passzivitás lelassítja az anyagcserénket, a vér- és a nyirokkeringésünket. Csökken a zsírsavak lebontásáért felelős enzimek termelődése, testünk pedig sokkal kevesebb vércukrot hasznosít. A nem megfelelő anyagcsere miatt romlik a hormonok termelődése, gyengébb lesz a szervezet ellenálló képessége, a lelassult anyagcsere és a szervezet kisebb kalóriaégetése miatt pedig túlsúly halmozódik fel. Emiatt megnő a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Bár korábban a diabetest az idősek betegségének tartották, ma már a kialakulása egyre korábbi életkorban fedezhető fel, amely mögött sok esetben a mozgásszegény életmód és nem megfelelő táplálkozás áll.

Szív- és keringési rendellenességek

A fejlett országokban vezető halálozási okok között szerepelnek a szív- és keringési rendellenességek. A stresszes, mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás mind hozzájárul a betegség kialakulásához. A túl sok zsíros és sós étel fogyasztása érelmeszesedéshez, magas vérnyomáshoz vezethet. Nagyobb a betegségek kialakulásának kockázata azoknál, akik túlsúlyosak (emellett dohányoznak, cukorbetegek és érelmeszesedésük van). Számos más okozati tényező is vezethet keringési problémákhoz, de naponta 30 perc testmozgás és zöldségben, rostokban gazdag táplálkozás javítja az esélyeket a szív- és keringési panaszok elkerülése tekintetében.

Mit tehetünk?

• Naponta 30 percet végezünk valamilyen testmozgást, munka közben pedig óránként mozgassuk át a testünket!
• Üljünk helyesen, a medencénket középhelyzetben tartva, talpunk érjen le a talajra, bokánk derékszögben, csípőnk és térdünk 100-110°-ban legyen hajlítva, derekunk legyen enyhén homorú helyzetben megtámasztva, vállainkat tartsuk lazán, alkarunk és csuklónk legyen alátámasztva, nyakunk pedig a törzsünk folytatásába essen.
• Szerezzünk be egy dinamikus ülésre alkalmas eszközt: egy fitball labdát, vagy spinális széket.
• Végezzen rendszeresen mélyizom-erősítő gyakorlatokat, napi 20 perccel megelőzheti a későbbi panaszokat, vagy javíthat állapotán.

Legolvasottabb cikkeink