• nátha
  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

  • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

   Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

 • melanóma
  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

  • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

   Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

 • egynapos sebészet
  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

  • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

   Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Tornával is tehetünk a vizeletcsepegés ellen

Egészségmagazin 2018.08.12 Forrás: Belvárosi Orvosi Centrum Szerző:
Tornával is tehetünk a vizeletcsepegés ellen

A gátizomtorna, más néven a szerelmi izmok tornája, a medencealapi izmok speciális gyakorlatait tartalmazza.

A medencealapi izmok fontos szerepet játszanak a vizelet és a széklet tartásában és ürítésében, ha elgyengülnek, nem működnek megfelelően, kellemetlen tüneteket okozhatnak. Felnőttek és gyerekek egyaránt szenvedhetnek miatta, pedig nem lehetetlen az állapotot enyhíteni vagy visszafordítani – a módszerről, ami műtét nélkül segíthet, Jovanovics Ágota, a Belvárosi Orvosi Centrum PFM trénere, gyógytestnevelő beszélt.

A medencealapi izmok elgyengülése, működésbeli zavara, már fiatal korban, sőt, akár gyerekkorban is jelentkezhet, bár sokan tévesen úgy gondolják, hogy csak az idősebb korosztály problémája lehet. A nőknél, többek között a terhesség, illetve a szülés is gyengítheti a gátizmot, ami számos kellemetlen tünettel járhat.

„A hüvely-, illetve húgyhólyag-gyengeség, inkontinencia, aranyér, fájdalmas menstruáció mind olyan tünetek a nőknél, melyekre megoldást jelenthetnek a jól elsajátított gátizomtorna gyakorlatok. A férfiak is érintettek. Náluk a leggyakoribb gond a prosztata műtét utáni fellépő vizelettartási, és erekciós problémák. A merevedési zavarok (korai vagy késői magömlés), gátizom-merevség, és a gyenge szexuális teljesítmény hátterében is állhat gyenge gátizomtónus, ami a tornával erősíthető, fejleszthető – mondja a szakember.

Gyerekkorban is jelentkezhetnek problémák, az ágybevizelés okai közt szerepel a lusta vagy a hiperaktív hólyag, valamilyen szervi elváltozás, családi gondok, lelki zavar.

Mit kell tudni a tornáról?

A gátizomtorna, más néven a szerelmi izmok tornája, a medencealapi izmok speciális gyakorlatait tartalmazza. Kultúrtörténeti szempontból, a testkultúra egyik ága, az emberek évszázadokon keresztül a csábítás, vonzerő kifejezésére használták (Káma Szutra, hastànc). Arnold Kegel amerikai nőgyógyász honosította meg, az orvostudomány számára Kegel-gyakorlatok néven.

„A medencealapi izmok fontos szerepet játszanak többek közt a vizelet és a széklet tartásában, illetve ürítésében: az alhasi szerveket alátámasztják (méh, hólyag, prosztata, végbél, hímvessző egy szakasza), és a szexuális élet minőségére is hatással vannak.”

Minden esetben megoldást jelent a gátizomtorna, mellyel nem csak enyhíteni, de sok esetben meg is lehet szüntetni a problémát. Az órák három részből állnak: az első részben bemelegítik a fő izomcsoportokat, mint a comb, a has és a far, majd a fő részben a gátizomtorna speciális gyakorlatain van a hangsúly: a gyakorlatokat különböző kiinduló helyzetekben, megfelelő ismétlésszámmal és ütemben végzik a páciensek a szakember segítségével. A tornát levezető rész zárja, ami megfelelően ellazít.

„Az elsajátított anyagot, mozgásformát, nyugodt körülmények között (otthon, pihenéssel egybekötve), kényelmes, pamut ruhában ajánlott végezni, hisz így a leghatékonyabb, és az eredmény is hamar megmutatkozik. Már egy hónapnyi torna érezhető javulást hoz, de ez függ az egyén akaratától, szorgalmától, és attól is, hogy milyen célból végzi a feladatokat: rehabilitáció vagy megelőzés a cél” – mondja Jovanovics Ágota.

Gyenge egészségi állapotban, a nemi szervek gyulladásainál, illetve nőgyógyászati, urológiai vagy proktológiai műtétek után hat hétig nem javasolt a medencealapi izmokat tornáztatni, de a torna megkezdése előtt mindenkinek javasolt az orvosi kivizsgálás. A szakember felhívja a figyelmet, hogy a program kiegészítő terápiaként alkalmazható, nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást, kezelést. (Kép: Pinterest)

Legolvasottabb cikkeink