• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Transzba esett a sült krumpli

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Attól félve, hogy ez megváltoztatná a termék ízét és minőségét, az olajcserét folyamatosan elhalasztották.

A McDonald’s étteremlánc vezetői nyilvánosságra hozták, hogy a cég világszerte népszerű sült krumplija lényegesen több transz-zsírt tartalmaz, mint korábban hitték. A kellemetlen hír egy új laboratóriumi módszer adataiból származik, amit decemberben kezdtek alkalmazni.


A transz-zsírok az élelmiszeripar termékei. Úgy keletkeznek, hogy a folyékony olajokat hidrogenizálják, ezáltal ezek szobahőmérsékleten is szilárdak maradnak és a használatukkal készített ételek, például sütemények, kekszek sokáig tárolhatók és fogyaszthatók. Az a baj velük, hogy élettani hatásuk olyan, mint a telített zsíroké: csökkentik a „jó" koleszterin vérszintjét és jelentősen növelik a „rossz" koleszterinét, ezáltal fokozzák az érelmeszesedés, a koszorúér-betegség és ennek következtében a szívinfarktus és a szélütés kockázatát.


A McDonald’s már 2002-ben elhatározta, hogy az addig krumplisütésre használt és sok transz-zsírt tartalmazó olajat más, egészségesebb olajfélére cserélik, ami felére csökkentené a káros zsírok szintjét a burgonyában, de attól félve, hogy ez megváltoztatná a világszerte népszerű termék ízét és minőségét, az olajcserét folyamatosan elhalasztották. A cég számára kényelmetlen laboratóriumi eredmény éppen akkor érkezett, amikor mind a társadalmi szervezetek, mind a hivatalok részéről növekszik a nyomás az élelmiszeriparra, hogy tegyék egészségesebbé az általuk forgalomba hozott ételeket.


Michael Jacobson, az egyik érdekvédelmi szervezet igazgatója ismét hangsúlyozta, hogy a Food and Drug Administration (FDA) már sok jelzést kapott arra, hogy tiltsa meg a transz-zsírok forrását jelentő hidrogenizált termékek, például bizonyos margarinok forgalomba hozatalát, a McDonald’s pedig az Egyesült Államokban is süthetné a krumplit repceolajban vagy más, egészségesebb olajfélékben, ahogyan azt teszi Ausztráliában, Dániában vagy Izraelben. Az FDA éppen most rendelte el, hogy az élelmiszeripar köteles jelezni termékein a transz-zsírok mennyiségét, de ez az éttermekre egyelőre nem vonatkozik.


Az érdekvédők a múlt év végén októberben, novemberben és decemberben két-két sült krumpli ételmintát vásároltattak önkéntes aktivistáikkal vezető gyógyintézetek-, gyermekkórházak- és három kormányzati hivatal éttermeiben. A mintákat független laboratóriumokban elemeztették. Ennek a tanulmánynak az eredménye is most látott napvilágot.


Az amerikai hatóságok által nemrég érvénybe léptetett táplálkozási tanácsok értelmében a transz-zsírok szintjét a lehető legalacsonyabbra kell vinni minden élelmiszerben. A McDonald’s nagy adag sült krumplija nyolc gramm transz-zsírt tartalmaz – az új elemzés pedig azt is bizonyította, hogy például az Amerikai Földművelésügyi Minisztérium kávézójában sütött burgonyában is alig kevesebb a káros zsírok mennyisége.


A kormányhivatal számára igen kényelmetlen sajtóhírekre az illetékesek válasza is gyors volt: már másnap nyilatkozott a szóvivő, hogy az egészségtelen sütőolajat azonnal transz-zsír-mentes repceolajra cserélték és csak abban sütik a burgonyát. Az egészségügyi szempontból ajánlott repce-, szója vagy földimogyoró-olaj használata aligha csökkenti a költségeket, és ezáltal a sült krumpli árát, de a koszorúér-betegség megelőzése szempontjából egyértelműen kedvezőbb.


A laboratóriumi vizsgálat tanúsága szerint több kórházi kávézóban sem egészségesebb az ott sütött és árult krumpli. Az elrettentő példaként idézett McDonald’s nagy adag sült burgonya nyolc grammnyi transz-zsír tartalmához képest elismeréssel fogadott meglepetés volt, amikor kiderült, hogy az FDA étkezőiben kapható krumpli csak 0.1 gramm zsírt tartalmaz.
(Forrás: ACC Heart Health News, 2006, február 12.)

Legolvasottabb cikkeink