• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Trombózishajlammal is repülhet?

Egészségmagazin Forrás: Trombózisközpont

Utazhat-e, aki fokozottan hajlamos a betegségre, ám eddig elkerülte a vérrögösödés.

Bizonyára sokan tudják, a hosszas repülőút fokozza a vérrögösödés kialakulásának kockázatát, ezért ha valaki túl van már egy trombózison, speciális kezelésre szorul mielőtt repülőre ülne. Viszont felvetődhet a kérdés, hogy mi van akkor, ha az illető csak fokozottan hajlamos a betegségre, ám ezidáig szerencsésen elkerülte a katasztrófa. Van-e ilyenkor valamilyen teendő, és ha igen, akkor melyek ezek? Erre válaszol dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

Hosszú repülőút és nagyobb kockázat
A mélyvénás trombózis potenciálisan életveszélyes állapot, mely során a vér alvadékonyságában zavar keletkezik, és kisebb-nagyobb vérrögök alakul ki, főleg a láb és a medence mélyen fekvő vénáiban. Ez jellemzően fájdalommal, a bőr elszíneződésével és lábdagadással jár, és rossz esetben a vérrög a véráramba kerülve a tüdőbe juthat, embóliát okozva, ami akár halállal végződhet.

Vannak fokozott trombóziskészséggel járó állapotok, mint pl. egy régebbi trombózis, trombofília (genetikai hajlam), visszerek és a tartós mozdulatlanság, továbbá a hosszabb repülőút is nagy veszélyeket rejt. Akiknél korábban előfordult trombózis, ők repülés előtt speciális kezelést igényelnek- leggyakrabban heparin injekció formájában, amit az út előtt kell beadnia magának a betegnek.

Repülés trombózisra való hajlammal
Míg, akiknek már volt korábban trombózisuk, ott a helyzet egyértelmű, és mindenképp szükséges számukra megelőző terápia, ám felvetődhet a kérdés, hogy azoknál mi a teendő, akiknél még nem következett be az MVT (mélyvénás trombózis), de tisztázott, hogy fokozott hajlamuk van rá?

Dr. Szélessy Zsuzsanna szerint ebben az esetben a véralvadást gátló injekció alkalmazása attól függ, hogy milyen hosszú a repülés. „Természetesesen 1-4 órás utazás előtt nem kell megböknie magát annak, akinek még nem volt trombózisa, hosszabb utazáshoz azonban célszerű a megelőző injekció alkalmazása"- mondja a szakértő.

Tudni kell továbbá, hogy vannak súlyos öröklött trombózis készségek, mint pl. a Leiden mutáció homozigóta formája, amikor figyelembe kell venni, hogy még milyen tényező jöhet szóba az utazáskor, ami további növeli a trombózis kockázat: lázas megbetegedés, enyhe izomhúzódás, ütéses sérülés, fogamzásgátló szedése, menstruáció kimaradása, ami esetleg terhességet is jelenthet. Ebben az esetben akár 2-3 órás utazáshoz is javasolt az injekció alkalmazása (főleg, ha éjszakai járaton történik), 4 óra feletti utazásidőnél pedig mindenképpen szükséges a trombózis megelőző kezelés, akkor is, ha az illetőnél még nem következett be MVT.

„Általános szabály, hogy ne utazzunk szűk nadrágban, kényelmetlen fehérneműben, ami leszoríthatja a láb keringését, továbbá fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot (ne alkoholt), és amikor csak lehetséges, álljunk fel és sétáljunk pár lépést!"- tanácsolja dr. Szélessy Zsuzsanna.