• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Túl vagyunk az influenzajárvány csúcsán

Egészségmagazin Forrás: OEK-Weborvos

Az előző héthez hasonlóan a gyermekek aránya volt a betegek között a legnagyobb.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok 2013. február 25. és március 3. között 7%-kal kevesebb beteget regisztráltak, mint a 8. héten. Ez alapján megállapítható, hogy a lakosság 0,3%-a, mintegy 37 500 beteg fordult orvoshoz influenzás panaszokkal - jelentette az Országos Epidemiológiai Központ.

A betegek kormegoszlásában nem történt lényeges változás, az előző héthez hasonlóan a gyermekek aránya volt a legnagyobb (36,3%). Az összes beteg 34,8%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 22,3%-uk a 35-59 évesek, 6,6% pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ezen a héten is a 3-5 évesek (976,7%000) és 6-9 évesek (977,3%000) között volt a legmagasabb.

A 9. héten Budapesten és 7 megyében (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna) csökkent, 5 megyében (Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg) nem változott és 7 megyében (Békés, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala) emelkedett az influenzás tünetekkel orvosnál jelentkező betegek száma.

Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága Fejér (675%000) Baranya (629%000) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (584%000) megyében volt a legmagasabb, Békés (229%000), Zala (226%000) és Csongrád (105%000) megyében pedig a legalacsonyabb. Csongrád, Heves és Tolna megye kivételével az ország valamennyi közigazgatási területén diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzás megbetegedést.

Az OEK Légúti vírus osztályára a kilencedik naptári héten 141 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett. Hatvanhat esetben igazolták az influenzavírusok (43 influenza A és 23 influenza B) és 11 esetben légúti óriássejtes vírus (RSV) jelenlétét. A sentinel orvosok által beküldött 86 betegtől származó mintából 14 esetben influenza A(H1N1)pdm09, 12 esetben influenza A(H3) és 15 esetben influenza B vírus jelenlétét mutatták ki. Az influenza-pozitivitási arány 47,7%-nak felelt meg.

A hagyományos beküldés keretében érkezett 55 betegtől származó vizsgálati anyag közül 25 influenza- és 5 RSV-pozitívnak bizonyult.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 9. héten hat jelentés érkezett. A járványok közül négy óvodában, kettő általános iskolában fordult elő. A járványokat négy megyéből jelentették (Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas). Öt járványban történt mintavételezés: egy iskolai járványban az influenza B vírusok kóroki szerepét igazolták, három óvodai járványban az influenza B vírus mellett az RSV jelenlétét is kimutatták, egy óvodai járványban pedig az RSV jelenlétét igazolták az elvégzett vizsgálatok.