• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új lehetőség a mellkasi fájdalom kezelésében

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A refrakter angina kezelésének új, innovatív módszerét mutatták ma be.

Az ischaemiás (koszorúsér szűkület okozta) szívbetegség még mindig a halálozás egyik fő oka. Stabil angina pectorisban (mellkasi fájdalom esetén) gyógyszeres kezelési lehetőségek, súlyosabb esetben műtéti beavatkozás áll a rendelkezésünkre.
Annak ellenére, hogy akár a legkorszerűbb kezelési módszert is választjuk, a betegek egy része még mindig panaszos marad, nem tudnak náluk panaszmentességet elérni. Az ilyen, optimálisan beállított gyógyszeres és/vagy műtéti kezelésre nem reagáló mellkasi fájdalomforma a refrakter angina. Ez viszonylag nem nagyszámú beteg csoportot érint.

A szív teljesítőképességét a szívizomrostok feszessége, a szív előterhelése határozza meg. A szív által kipumpált vér mennyisége a vénás visszaáramlástól függ. A vénás visszaáramlás fokozása a szív teljesítményének növekedésével jár. Ahhoz, hogy a szív optimálisan működjön, ahhoz megfelelő szívizom vérellátás szükségeltetik. A koszorúerek véráramlásának legnagyobb része a szív elernyedésének idejére esik. Az aortában létrejövő nyomás és volumenváltozás megnöveli a koszorúerek nyomását, a vértérfogatot, a szívizom oxigenizációját ezzel javítva.

A refrakter angina - műtéti és gyógyszeres kezelésre nem reagáló – kezelése komoly kihívás a kezelő kardiológusnak, hiszen a terápiás fegyvertár meglehetősen beszűkült számára.
A külső ellenpulzációs pumpakezelés új innovatív módszer a refrakter angina (angina – mellkasi fájdalom), illetve stabil angina pectoris kezelésében, azoknak, akik műtéti úton már nem kezelhetők, illetve a kezelés náluk sikertelen volt. A kezelésre olyan betegeket kell kiválasztani, akik súlyos mellkasi fájdalom panaszoktól szenvednek, a tünetek a maximális gyógyszeres kezelés ellenére is fennállnak és műtéti úton (koszorúsér tágítás vagy bypass műtét) nem kezelhetők, vagy a műtéti beavatkozás eredménytelen volt, illetve a beteg nem egyezik bele a beavatkozás elvégzésébe.

A lábakra felhelyezett három pár mandzsetta ritmusos felfújása a vért a szív felé tereli visszafelé. Az alsó végtagokra felhelyezett három mandzsettapár megfelelő ütemben történő felfújásával a vért a lábakból a szív felé irányítják, megnövelve ezzel mind a vénás, mind az artériás visszaáramlást. Az artériás rendszerben a szív elernyedésének ideje alatt mért nyomás megemelkedését diasztolés augmentációnak nevezzük.

A külső ellenpulzációs pumpa használatának hosszú távon is vannak kedvező hatásai a szívre. Kísérletes úton igazolták, hogy a koszorúér kollaterálisok száma tartós kezelést követően jelentősen megnő.

A külső ellenpulzációs pumpakezelés a kompenzált, krónikus (idült) szívelégtelenségben is optimális, amennyiben a beteg még mindig fullad, akkor ez a megoldás akár a beteg állapotának hihetetlen javulásához vezethet.

Egyébként a módszer hatásosságát bizonyítja, hogy az egyik legszigorúbb engedélyező hatóság, az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA is elfogadta. Az eljárás használata az Európai Unión belül is elfogadott és javasolt. Hazánkban egyelőre az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem finanszírozza a 35 alkalommal alkalmazott 1 órás kezelést. A standard kezelési protokoll szerint tehát 7 héten keresztül heti 5 kezelés szükséges.
Ugyanakkor remélhető, mihamarabb belátják, hogy adott betegeknél a külső ellenpulzációs pumpás megoldás finanszírozása olcsóbb, mint a sok-sok éven át fizetett gyógyszerezés, meg kórházi ellátás.

A Noviter Kft. által forgalmazott termékhez kapcsolódó kezelésre egyelőre Budapesten a Szent Ferenc Kórházban, Debrecenben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumban, Szegeden az I. Rendelő Intézetben, továbbá Pécsett a PTE Klinikai Központ Szívgyógyászati Klinikai Tömbjében, valamint a Balatonfüredi Állami Szívkórházban – várják a gyógyulni várókat.