• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új világnap riaszt a régi veszély ellen

Egészségmagazin Forrás: Semmelweis Egyetem

Idén első alkalommal rendezik meg a Praeeclampsia Világnapját, hogy ráirányítsák a figyelmet a nem is ritka kórképre.

A terhességi magas vérnyomás világszerte komoly problémát jelent, legveszélyesebb formája, a praeeclampsia évente mintegy 3 ezer várandós nőnél alakul ki Magyarországon– mondta el a Semmelweis Egyetem honlapjának Dr. Rigó János, az idén első alkalommal megrendezendő Praeeclampsia Világnapja alkalmából. Az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója hangsúlyozta, ez az egyik leggyakoribb és legsúlyosabb terhesség alatt jelentkező életveszélyes kórkép, a várandósság 20. és 40. hete között alakul ki, az anyát ezt követően folyamatos ellenőrzés alatt kell tartani. A végleges gyógyulást csak a terhesség lezárása hozza el.

A praeeclampsiát a terhesség alatti magas vérnyomás és az ahhoz társuló valamilyen szerv vagy szervek funkciózavara, kóros működése jellemzi. Leggyakrabban a vese érintettsége észlelhető, ennek jele a vizeletben megjelenő fehérje – mondja Dr. Rigó János. Az egyetemi tanár hozzáteszi, ez az életet veszélyeztető kórkép a terhesség 20. és 40. hete között alakul ki a várandós nők körülbelül 3-5 százalékánál. A betegség kialakulását nem lehet megbízhatóan előre jelezni, ugyanakkor több hajlamosító tényező is ismert, ilyen például a terhesség előtt már fennálló magas vérnyomás, az előrehaladott anyai életkor, az elhízás és a cukorbetegség – emeli ki Dr. Rigó János hozzátéve, ha a családban előfordult a betegség, szintén jelentősen emelkedik a kórkép kialakulásának kockázata.

A betegség lefolyását nehéz megjósolni, ezért a várandós nőket folyamatos ellenőrzés alatt kell tartani, amelyet kórházi körülmények között lehet biztonságosan megvalósítani – számol be a klinikaigazgató. A terápiában a vérnyomáscsökkentő kezelés fontos szerepet játszik, a végleges gyógyulást azonban a terhesség lezárása jelenti a megfelelő időpontban. Ez azt jelenti, hogy amennyire az anya és a magzat állapota engedi, igyekeznek minél tovább bent tartani a babát, de ha úgy ítélik meg, hogy nem várhatnak tovább, akkor világra segítik a kicsit, emiatt gyakori a koraszülés is.

Az esetek többségében a szülést követően megszűnik a magas vérnyomás, és az adott szerv funkciózavara is rendeződik. A praeeclampsián átesett nők között ugyanakkor gyakrabban fordulnak elő a későbbiekben szív- és érrendszeri betegségek, valamint cukorbetegség. Ezek kialakulása azonban megfelelő életmóddal megelőzhető vagy késleltethető.