Nem kell lemondanunk a finomságokról és a gyomorfájást is megúszhatjuk, ha okosan tervezünk.
A karácsony ünnepéhez hozzátartoznak a finom és bőséges ételek. Ha átgondolt menüvel készülünk, és betartunk pár tanácsot, nem kell lemondanunk a finomságokról és a gyomorfájást is megúszhatjuk.
Legfontosabb lépés a bevásárlás, hiszen itt dől el, hogy az egyes élelmiszerekből mennyi kerül az asztalra. A bevásárlást tervezzük meg okosan és gondoljuk át a következőket:
• Mindig legyen az asztalon saláta! Akár önálló fogásként, akár köretként, de salátával az ünnepi asztal is színesebb. Dobjuk fel a tányérunkat piros paradicsommal, zöld uborkával és más színes zöldségekkel!
• A desszert mellé tálaljunk fel gyümölcsöt is, hiszen édességnek nem csak a sütemények jók. Szeljünk fel almát, banánt, narancsot és tálaljuk ízlésesen, meglátjuk, nagyobb népszerűségnek örvendenek majd, mint gondolnánk. Rengeteg bennük a vitamin, sőt a rostok az emésztést is segítik.
• Őrizzük meg a karácsonyi halvacsorák hagyományát! Sajnos Magyarországon a családok nagy részénél a halfogyasztás csak karácsonykor jellemző, pedig az ideális az lenne, ha hetente legalább egyszer rendszeresen ennénk halat.
• Ügyeljünk a sütemény-választékra! Készítsünk inkább gyümölcsös, vagy pudingos édességeket vajkrémesek helyett. A finomságokat készíthetjük olyan édesítőszerrel is, amelyeket a fogyókúrázók, illetve cukorbetegek is nyugodt szívvel fogyaszthatnak.
• Próbáljunk ki zsírszegény eljárásokat! Pároljunk, grillezzünk, ha pedig sütünk-főzünk, akkor tegyük azt teflon- vagy cserépedényben, sütőzacskóban. A levesek, mártások habarásához használjunk kefirt, 12 %-os tejfölt vagy 1,5 %-os tejet.
Az ünnepek alatt nehéz nemet mondani a rég nem látott rokonok unszolásának, de ha odafigyelünk az étkezéseink elosztására és az elfogyasztott ételek mennyiségére, akkor könnyen megúszhatjuk a karácsonyt gyomorfájás nélkül.
• Osszuk be a látogatásokat! Ha tudjuk, hogy vacsorára vagyunk hivatalosak, érdemes az otthoni ebédet kicsit könnyedebbre fogni, hogy a vacsoránál ne kelljen arra hivatkoznunk, hogy már az ebéd alkalmával jóllaktunk.
• Ne együnk egyszerre sokat! Az ünnepi étkezésekkor figyeljünk arra, hogy naponta többször és keveset együnk, tartsuk meg mindenképpen legalább a reggelit, ebédet és a vacsorát. Semmiképp sem szabad ilyenkor kihagyni a reggelit és az ebédet azért, hogy majd jó éhesen habzsolhassunk az ünnepi vacsorából.
• Tegyük el későbbre! A megmaradt sütiket nem kell pár nap alatt megenni, mondván, hogy később megromlik. Amit lehet, fagyasszunk le, később is elővehetjük!
• Mozogjunk! Ha nem megyünk messzire, inkább sétáljunk! Ha éppen nem vendégeskedünk, érdemes kicsit kimozdulni, sétálni vagy szánkózni az ünnepek alatt. Napi fél-1 óra testmozgás még jobban hozzásegít minket ahhoz, hogy karácsony után ne félve álljunk a mérlegre.
Az ételek elkészítésekor érdemes modern praktikákat alkalmaznunk, vagy pár összetevőt kicserélnünk, és máris jó pár kalóriát megspórolunk. Ez anélkül is lehetséges, hogy az ízekben kompromisszumot kötnénk.
Kalóriaspórolós döntések:
Rántott ponty (467 kcal) helyett roston sült ponty (377 kcal). Majonézes burgonyasaláta (239 kcal) helyett padlizsán saláta (119 kcal). Somlói galuska (595 kcal) helyett gyümölcstorta pudinggal (160 kcal).