• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Szcientológiai érem az OPNI bezárásáért?

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Kitüntetést kaptak, mert elősegítették az OPNI bezárását.

A Nemzetközi Szcientológiai Egyház legmagasabb kitüntetésével, a szabadságéremmel jutalmazták Dobos Jánost, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért elnevezésű szervezet elnökét és egy másik tagját, Hídvégi Klárát többek között azért, mert elősegítették az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárását – olvasható az Objektivszcn.blog.hu portálon.

„A cikk teljesen félrevezető" – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az egyik kitüntetett, Dobos János, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért szervezet elnöke, majd így folytatta: „Mi a kitüntetést büszkén vettük át, hiszen az elmúlt tizenöt évben végzett tevékenységünkért kaptuk. Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért szervezet legfontosabb célkitűzése, hogy kiderítse és feltárja a pszichiátriai kezelések során elkövetett bántalmazásokat, visszaéléseket és megvédje az egyén emberi jogait ezen visszaélésektől."

„Sikeresen akadályoztuk meg több olyan törvény hatálybalépését, amelyek csökkentették volna a beteg jogait és igazságtalan felhatalmazásokkal ruházták volna fel a pszichiátereket, pszichológusokat.".

Arra a kérdésre, hogy valóban összefüggés van-e a tevékenysége, a kitüntetés és az OPNI megszüntetése között, Dobos azt mondta: „Azt, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet megszüntetését kimondó miniszteri határozatot mennyiben befolyásolta az, hogy számos gyakorlati és adatvédelmi visszaélést tapasztaltunk az intézetben, nem tudom. Mi nem mondtunk erre a döntésre sem igent, sem pedig nemet."

Elmondása szerint nem magát az intézményt, hanem mindenekelőtt a pszichiátria eszköztárát és módszereit ítélik el. Ezt azonban a legkevésbé sem támasztja alá a Szcientológusok Nemzetközi Szövetségének magazinjában, az Impactban megjelent cikk, amely szerint: „Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet a szcientológiai egyház szerint a „gonosz eredeti forrása" (original source of evil), sőt erődítmény, amelyet „sortüzekkel" és a „teljes arzenál bevetésével" kell bevenni".

Dobos szerint új neurológiai intézmény létrehozását csak akkor támogatnák, ha nem a hagyományos pszichiátriai, illetve gyógyszeres kezelés folyna az intézményben.