• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Van tíz perce? Van egy ÉRVünk!

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Indul az újabb szűrési forduló, szaladjon, amíg tud az amputáció elől. Az ÉRV Pont megmutatja, hogyan.

A panaszmentes perifériás érbetegek, illetve ezzel fenyegetettek kiszűrésére indul az Ereink Védelmében (ÉRV) program második szakasza – jelentették be a szervezők. Az eredetileg a Magyar Hipertónia Társaság indította programhoz most csatlakozik a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság is, s ezúttal már életkortól függetlenül és a kijelölt (csatlakozott) háziorvosi praxisokba várják/hívják azokat, akiknél a családi előzmények vagy a kockázatos életmód miatt felvethető a perifériás érbetegség (érszűkület) kialakulásának gyanúja.

Ha a fájdalom mentes, mintegy tíz percet igénylő doppleres szűrővizsgálat igazolja a gyanút, az időben megkezdett kezeléssel nem csak lassítható a folyamat, hanem elkerülhető a koszorúér-betegség, a súlyos veseelégtelenség, a stroke kialakulása éppúgy, mint a végtagamputáció.

Minden hetedik beteg, de nem tudja
A doppleres vizsgálat, az ún. boka/kar index mérése egyike annak a 17- féle szűrővizsgálatnak, melyeket egy hatályos miniszteri rendelet nyomán kötelező elvégezni, ha a páciens kéri. Bár eszköz a háziorvosi rendelők csaknem felében van, s csak ebben a programban eddig ezer asszisztenst képeztek ki a használatára, a vizsgálatok száma nagyon alacsony. Pedig a betegséget jelző index párhuzamosan mozog más, drágább és fájdalmasabb vizsgálatok eredményével – mondta el a program egyik gazdája, dr. Kiss István főorvos, a Magyar Hipertónia Társaság leendő elnöke. Például a vese szűrőképességének romlása, a vesében lévő kiserek állapota hasonlóan mutatja az érbetegség létét, egy ilyen lelet után a perifériás erek szűkülete is kimutatható általában. Bármelyik vizsgálatot végzik el tehát, a kezelésnek meg kell kezdődnie, hogy a nagyobb bajt elkerüljük.


A 2007 áprilisában az Egis Gyógyszergyár támogatásával indult ÉRV Program első fázisában 55 hipertónia centrumban mérték meg csaknem 22 ezer, 50-70 közötti, ezügyben tünetmentes magasvérnyomás-beteg boka/kar indexét – számolt be az eredményekről dr. Farkas Katalin, az ÉRV-regiszter programvezetője. A most összesített adatok szerint 14 százalékuknál már kimutatható volt az érbetegség, további 15,6 százalékuknál határértéket mértek (azaz az utánkövetés majd megmutatja, valóban megindult-e a folyamat) és volt olyan csoport is, - elsősorban cukorbetegekből állt - amelyiknél a kapott érték jelezte a fokozott kockázatot, így nekik évente kellene kontrollra menniük.

Az is kiderült, hogy a férfiaknál gyakoribb volt a panaszmentesen hordozott érbetegség. Az érszűkület még tünetmentes jelenlétének gyakorisága jelentős különbségeket mutatott a beteg lakóhelye szerint is: a legkevesebb kiszűrt beteg a Nyugat-Dunántúli Régióból, míg a legtöbb az Észak-Alföldi és Dél-Dunántúli Régióból érkezett. A betegség most feltárt gyakorisági adatai egybeestek a korai halálozási ráta területi eloszlását mutató eddigi statisztikákkal is.

A vizsgálat legriasztóbb adatát a kapott eredmények és az Európában elterjedt Score-kockázatbecslés összevetése adta: eszerint, bár a megvizsgáltak 58 százaléka a kis – és közepes kockázatú csoportba tartozott, körükben 8, illetve 11,5 százalékban már jelen volt a betegség! Ez azt jelenti, hogy az sem lehet nyugodt ez ügyben, aki nem dohányzik, nem hipertóniás, nem cukorbeteg, s akinek rendben van a koleszterin-szintje.

A megmenekülés adatbázisa
Az új szűrési lehetőség egyben az ÉRV Regiszer felállítására is módot ad: a programhoz kapcsolódó háziorvosi rendelőket (ÉRV Pontokat) matrica jelzi, a megvizsgált betegek adatai pedig követhető és értékelhető módon egy adatbázisba gyűlnek. Egy idő után tehát akár régióra, akár kistérségre lebontva megtudható lesz a betegség vagy a kockázat aránya, így a beteg-felvilágosítás vagy a prevenciós segítség igénye éppúgy pontosan tervezhető , mint például a kezelési lehetőség bővítésének szükségessége.

Az ÉRV Regiszter felállításához többszintű, orvosi és beteg tájékoztató és együttműködést segítő program kapcsolódik, mely szolgáltatások csak a vizsgálati helyszíneken – ÉRV Pontokon – lesznek elérhetőek. A programba bekerülő érintettek tájékoztató csomagot kapnak a perifériás érbetegségről, ami nem csak a betegséghez kapcsolódó információkat tartalmazza, hanem a kockázati tényezők csökkentéséhez hozzájáruló recepteket és tornagyakorlatokat összefoglaló tájékoztató anyagokat is. A program részeként azt is vizsgálják majd, hogy az érintett betegek milyen témakörökkel kapcsolatosan szeretnének további, vagy bővebb információt kapni.

A szakmai munkát továbbképzések valamint a boka/kar index mérésről készített oktató cd és rendelői plakát is támogatja, amit a regiszter adatlappal együtt bocsátanak a programba bevont orvosok rendelkezésére – ígérik a szervezők. A programról többet is megtudhat a www.ervprogram.hu honlapon, vagy az ország bármely részéből helyi tarifával hívható (06) 40/918-020 számon.

Legolvasottabb cikkeink