• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vastagbélrák: ki áll szóba a betegekkel?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

A rákbetegek sokszor nem kapnak kielégítő információt betegségükről, most két segélyvonal is indult ennek ellensúlyozására.

A vastagbélrákos és végbélrákos betegek élhetőbb életéért küzdő Meggyógyulhatsz Egyesület két segélyvonalat hívott életre annak érdekében, hogy a betegek közvetlen információkhoz juthassanak a betegségről és a terápiákról, valamint kapcsolatba léphessenek sorstársakkal. Dobolyi László, a civil szervezet elnöke a Weborvosnak elmondta: a betegek a „futószalagon zajló" kezelések közepette sokszor nem jutnak hozzá a legalapvetőbb információkhoz sem a kórházakban. Ezért tartották fontosnak, hogy bár az egyesület budapesti székhelyű, az ország egész területéről bárki közvetlenül elérhesse a munkatársaikat, akik saját tapasztalataik és a civil szervezetnél összefutó információk révén mind praktikus kérdések megválaszolásában, mind lelki támaszként segítségére lehetnek a betegeknek és a családtagoknak.

A betegséggel kapcsolatos információkkal a (70) 222-5212-es szám áll rendelkezésre, míg a rehabilitációs foglalkoztatással, a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi esélyegyenlőségének elősegítésével összefüggésben a (70) 212-6606-os telefonszám tárcsázható. Az egyesület folyamatosan felveszi a kapcsolatot az ország munkaügyi kirendeltségeivel, hogy naprakész információval szolgálhasson a csökkent munkaképességű betegek elhelyezkedési lehetőségeiről is.

Dobolyi László maga is májáttétes vastagbélrákos beteg, évek óta küzd a rákkal, eddig immár közel száz(!) kemoterápiás kezelésen van túl, így személyes tapasztalatai is segítik abban, hogy hitelesen és elkötelezetten képviselje a sorstársak érdekeit. Megjegyzi: nemcsak a betegekért dolgoznak, hanem az egészségesekért is, hogy minél több információjuk legyen a betegségről, ami alapján náluk talán még időben felfedezhetnék a bajt, még mielőtt a daganat szétterjedne a szervezetükben. Az egyesület az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban, valamint az Országos Onkológiai Intézetben is rendszeresen szervez betegtalálkozókat, ám szeretnék, ha minél több fővárosi és vidéki onkológiai osztály mellett kialakulnának önszerveződő betegklubok.

Legolvasottabb cikkeink