• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vese Világnap: ok és program a cselekvésre

Egészségmagazin Forrás: Weborvos Szerző:

Nemcsak vérrokonok, hanem „érzelmi donorok" is adhatnak egymásnak vesét.

Aláírta és hivatalosan is átvette a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője azt a részletes cselekvési tervet, amelyet a vesebetegség legfőbb szakmai szervezetei állítottak össze az immár népbetegségnek számító, körülbelül félmillió embert érintő kór megelőzésére, kezelésére. Kissné Horváth Ildikó a Vese csütörtöki Világnapja alkalmából szervezett rendezvényen megköszönte a szakma jelenlévő vezetőinek, hogy ekkora munkát végeztek mindenféle hivatalos kötelezettség nélkül.

A cselekvési program az egy éve meghirdetett Nemzeti Vese Program keretében készült el. A keddi rendezvényen Kiss István a nephrologia és művesekezelés országos szakfelügyelő főorvosa azt mondta: a program során szakmai összefogás és konszenzus jött létre, a vesebetegség témakörében megteremtődött egy olyan platform, amely egyszerre szól a szakmához, a döntéshozókhoz, egészségesekhez és a betegekhez. (A nephrológus és traszplantőr közösség közös levele a Vese Világnapja kapcsán)

A szakfelügyelő főorvos beszámolt arról, a programot azért hívták életre, hogy mind a betegek, mind pedig az orvosok, döntéshozók és a közvélemény figyelmét felhívják az egyre többeket érintő vesebetegségekre. Ma ugyanis Magyarországon minden 10. embert érint valamilyen fokú vesezavar; 500- 600 ezer ember szorul gondozásra; 60 ezer ember áll nephrológiai gondozás alatt 6.500 beteg kényszerül rendszeres művesekezelésre és évente körülbelül 250-300 ember kap új vesét.

Programok, tervek

A program korábban megfogalmazott célja tehát egyrészt a lakosság minél részletesebb tájékoztatása, másrészt egy olyan szakmai párbeszéd elindítása volt, amelynek eredménye lett a döntéshozók számára is iránymutatást, valódi megoldást jelentő cselekvési terv. A program támogatói közé sorakozott fel a Magyar Nephrologiai Társaság, a Magyar Transzplantációs Társaság, a Nefrológiai Szolgáltatók Egyesülete, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért, a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége. Sőt, a Nemzeti Vese Programot támogatásáról biztosította dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára is.

Az elmúlt egy évben a program keretében számos eredmény született. Így például a médiában több mint 160 megjelenés történt a témában. Elindult a program saját weboldala, amelyet több mint 11 000 látogató keresett fel. Úgynevezett VeseSzigetet szerveztek népszerű eseményeken, így a budapesti Egészségligetben, a pécsi Örökség Fesztiválon, a debreceni Mihály Napi Vásáron. A VeseSzigeteken interaktív játékokkal, orvosi tanácsadással, szűrésekkel, kérdőívekkel várták az érdeklődőket.
Előadásokat szerveztek a gyulai, a törökszentmiklósi és aszódi betegszervezeteknek, és transzplantációs fórumokat tartottak Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Nyíregyházán.

A tavalyi Prekonszenzus konferencián, és Konszenzus konferencián széleskörű szakmai egyeztetést folytattak az érintett szervezetek, amelynek eredményeként készült el a kedden a NEFMI képviselőjének átadott 5 évre szóló cselekvési terv.

Reusz György a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke a keddi rendezvényen elmondta a program idén is folytatódik. Így 2012. májusában is lesz VeseSziget, február és december között számos helyszínen rendeznek Transzplantációs road-showt és betegszervezeti előadásokat. Számos szakmai rendezvényt is támogatnak. Így a 2012. júniusi debreceni Nephrologiai Napokat, a Magyar Nephrologiai Társaság októberi és a Magyar Transzplantációs Társaság novemberi kongresszusát. Ezen kívül kiírják a Nemzeti Vese Program kutatási pályázatát, segítik a tudományos közlemények elkészítését, támogatják a tudományos diákköri konferenciákat.

Újdonság, hogy elindul a háziorvos képzés is. Tervezett helyszínek: Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs, Győr, Veszprém, Eger, és Szolnok. A 4 kreditpontos képzésekre február 10. és november 20. között kerül sor.

A szaktárca segítségét kérik

A két szakember bemutatta azt is, hogy mik azok a pontok, amelyekben a minisztérium segítségét kérik. Ezek közül a legfontosabbak:
• 1. A program stratégiai céljainak felkarolása és támogatása, a társadalmi célú média megjelenések erkölcsi támogatása (média megjelenések alkalmával a NEFMI is képviseltesse magát).
• 2. A vesebetegek kiszűrésének és alapgondozásának beemelése a háziorvosi minőségi indikátorok közé.
• 3. Komplex háziorvosi képzési program szakmai befogadása és anyagi támogatása.
• 4. Egységes, országos informatikai háttér biztosítása a prevenciós tevékenység nyomon követésére.
• 5. A nefrológiai járóbeteg-szakellátás kapacitásának és finanszírozásának javítása, a szükségletnek megfelelő fekvőbeteg-szakellátási kapacitás biztosítása a vesebetegség, veseelégtelenség korai felismerése és korrekt kezelése, a betegek életminőségének javítása érdekében
• 6. A kezelt betegek, a kezelések számának megfelelően a dialízis kassza alkalmazkodjon a reális szükségletekhez.
• 7. Kiszámíthatóságot: a nyugat-európai színvonalú kezelések esetében az egy kezelésre jutó térítési díj hosszabb távon kiszámítható emelését, felzárkózás az európai középmezőnyhöz.
• 8. Átláthatóságot: a dialízis ellátás pontos szolgáltatási körének tisztázását, a kórházak számára a dialízisre szoruló betegek laborvizsgálatának elrendelését, kizárólag a kórházi ellátáson belül történő finanszírozását.
• 9. A transzplantációs várólistán szereplő betegek kivizsgálása, listán tartása és követése megoldást kíván szervezési és finanszírozási szempontból is.
10. A teljes jogú Eurotransplant csatlakozás támogatása.
11. A kórházi koordinátori rendszer bevezetése. A jelenlegi kórházi struktúra alapján 45 intézmény bevonása.
12. A szervátültetett emberek utógondozásánakés rehabilitációjának egészségügyi és szociális szervezése és megvalósítása.

Érzelmi donorok kerestetnek

Az utóbbi két évben harmadával nőtt a szervátültetésre váró betegek száma: 600-ról 800-ra – mondta a keddi rendezvényen Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának főigazgató tanszékvezető egyetemi tanára. Nőtt a donorok száma is, különösen az élő donoroké: míg korábban az összes átültetés csupán 5 százalékánál származott a vese élő donortól, ma már ez 15 százalék. Európában egyébként ez az arány 18 százalék. A szakember elmondta azt is, hogy több jel mutat arra, idősebb akár 70 év fölötti donor is tökéletes lehet a transzplantációnál. Felhívta arra is a figyelmet, hogy a tapasztalatok szerint ugyanolyan eredményes az úgynevezett “érzelmi donortól" származó vese beültetése, mint amilyen a vérrokontól származó vese transzplantációja. Tehát például a férjek és feleségek is adhatnak egymásnak vesét.

Az idén már hetedszer megrendezett Vese Világnap eseményeiről Barna István egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem I, Belgyógyászati Klinika munkatársa számolt be. A 2012-es világnap az élő donoros szervátültetések fontosságára kívánja felhívni a figyelmet, ezért is választották az Adj vesét, hogy életet adhass! szlogent. A szakember szerint azért is szeretnének minél több embert bátorítani a szervadományozásra, mivel a sikeres átültetés a végállapotú veseelégtelenség kezelésének legjobb módszere.

Az idei világnap keretében több nagyvárosban is tartanak nagyobb rendezvényeket. Hétfőn Szolnokon, kedden Pécsen, Szerdán Debrecenben, csütörtökön Budapesten és Nyíregyházán, pénteken Szegeden és szombaton Miskolcon. A bőséges folyadék fogyasztás fontosságára hívják fel a figyelmet vízosztással a Parlamentben és a Képviselői Irodaházban.

A betegség megelőzésének és kezelésének fontosságát jelzi, hogy világszerte a felnőtt lakosság több mint 5 százaléka szenved vesebetegségben. Napjainkban mind a fejlett, mind a fejlődő világban a krónikus vesebetegség legáltalánosabb oka, különösen idős betegekben, az elhízás, a cukorbetegség és a magasvérnyomás-betegség, ami szív- és érrendszeri szövődmények kialakulására is hajlamosít. A vesebetegség kiszűrésére egyszerű laboratóriumi tesztet kell végezni kis mennyiségű vér- és vizelet mintán. A betegséget jelző paraméter, az eGFR normál értéke egyszerűsítve 100. Ha ez az érték 60 alá csökken, szükséges, hogy nefrológushoz kerüljön a beteg. Az 15 alatti érték jelzi, hogy elkerülhetetlen a vesepótló kezelések elindítása.

A rendezvényen elhangzott, hogy 8 szabályt érdemes a vesebetegség megelőzésére betartani:
• 1. Tartsa fitten és aktívan saját magát!
• 2. Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét!
A cukorbeteg emberek mintegy felében fejlődik ki a cukorbetegséggel kapcsolatos diabéteszes nefropátia, diabéteszesek számára tehát a vesefunkció rendszeres ellenőrzése elengedhetetlen.
• 3. Étkezzen egészségesen és vigyázzon a testsúlyára!
Csökkentse a sóbevitelét! Az ajánlott nátrium bevitel 5-6 gramm naponta (egy teás kanálnyi!). Próbálja meg a minimumra csökkentetni az előre elkészített és az éttermi ételek fogyasztását!
• 4. Fogyasszon bőségesen vizet!
Ausztrál és kanadai kutatók alapvetőnek tartják a napi 2 literes vízfogyasztást, mely csökkenti a vesefunkció romlását.
• 5. Ne dohányozzon!
A dohányzás lelassítja a vese véráramlását. Amennyiben kevesebb vér jut a vesékbe, romlik a vesefunkció. A dohányzás a vesedaganatok kockázatás is mintegy 50%-kal megnöveli.
• 6. Ne használjon rendszeresen vény nélküli gyógyszereket!
A különböző gyulladásgátlók, (például az ibuprofen) rendszeres szedése, vesekárosodást okoz.
• 7. Ellenőrizze vérnyomását!
A normál vérnyomás 120/80 Hgmm. Ezen érték és 129/89 Hgmm között prehipertóniáról beszélünk, az ebbe a csoportba tartozó betegek számára alapvető életstílusbeli és diétás változtatás ajánlott. 140/90 Hgmm feletti vérnyomásértékek esetén beszélünk magasvérnyomás betegségről.
• 8. Ellenőrizze vesefunkcióját, ha egy vagy több “nagy kockázati tényezővel" rendelkezik! Ezek a rizikófaktorok: cukorbetegség, magas vérnyomása, túlsúly, genetikus hajlam.