• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vidéki fölény Az év kórháza szavazáson

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Ismét a Bács-Kiskun Megyei Kórház nyerte „Az év kórháza 2011" díjat.

Idén már hetedik alkalommal került sor „Az év kórháza" díjak átadására, amelyeket a HáziPatika.com oldalon leadott több mint huszonötezer szavazat alapján ítéltek oda a legjobb intézményeknek. A 2010-es évhez hasonlóan idén is három vidéki kórház végzett az összesített lista élén, s a kategóriák szerinti – például az orvos-szakmai ellátás vagy az infrastruktúra állapota – versenyben is az ötből csupán kettőt nyert meg fővárosi intézmény. Míg tavaly a sebészetek és a szülészetek végeztek zömében a kategóriánkénti lista élmezőnyében, idén az ortopédiai klinikák és a kelet-magyarországi intézmények szerepeltek kiválóan.

Az interneten keresztül bárki leadhatta szavazatát, az összesített eredmények alapján derült végül ki, a betegek szerint melyik volt az ország legjobb kórháza 2011-ben. A győztesek ünnepélyes keretek között, az MTA dísztermében vehették át az elismerést 2012. január 17-én.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is öt kategóriában értékelhették az egészségügyi intézményeket az internetezők. Egytől ötig lehetett pontozni „orvos-szakmai ellátás", „ápolás- és szakszemélyzet", „infrastruktúra", „ellátás", valamint „környezet és tisztaság" kategóriákban. Ezek alapján az abszolút győztes az lett, aki a kategóriánkénti eredmények átlagolásával a legmagasabb pontszámot érte el.

Pilling Róbert, a HáziPatika.com főszerkesztője két érdekességre is rámutatott az eredmények kapcsán. Az egyik legfeltűnőbb, hogy az élmezőnyből ezúttal is hiányoznak a fővárosi intézmények, viszont a négy dobogós (a második helyen ugyanis holtverseny alakult ki) közé bekerült két kisvárosi – a gyulai és az ózdi – kórház is. Egy pillantást vetve a kategóriánkénti rangsorra látható az is, hogy ezek élmezőnyében a budapesti, debreceni és szegedi egyetemi klinikák mellett szintén számos kisvárosi intézmény kapott helyet. A betegek tehát minden bizonnyal lojálisak szűkebb környezetük kórházához és ezt voksokban is kifejezésre juttatták. Különös továbbá, hogy a debreceni ortopédiai klinika, amely két kategóriában is az élen végzett, az összesített eredmények tekintetében mégsem fért fel a dobogóra.

Az ortopédiai klinikák összesen három alkategóriát nyertek meg. Ez annak tudható be, hogy az utóbbi években olyan eszközöket szereztek be és olyan eljárásokat vezettek be, amelyek a betegek gyorsabb és kényelmesebb gyógyulását szolgálják. Emellett kezeléseik gyakran járnak látványos eredményekkel, amelyek vissza is köszönnek a betegek értékelésében.

Pilling szerint a kecskeméti vagy éppen a debreceni és úgy általában a kelet-magyarországi intézmények sikerében közrejátszhatott, hogy a térségbe az elmúlt évtizedben jelentős fejlesztési pénzek áramlottak. Hazai és európai uniós pályázatok segítségével felújítottak számos rossz állapotban levő kórházépületet, fejlesztették és korszerűsítették a műszerparkot, így a szakszemélyzet számára is vonzóbbá tették az ezekben való munkát. A régió mára rendelkezik olyan megtartó erővel, ami érezhetően meglátszik a szakmai munka színvonalán is.

Az Év kórháza szavazáson, a tavalyival ellentétben, ezúttal minden intézmény a korábbinál magasabb pontszámokat kapott, az élmezőny közel 10 százalékkal szerepelt jobban, mint a 2010-es nyertesek. Feltűnő, hogy rendkívül szoros verseny alakult ki. Jellemző, hogy a legjobb 20 kórház között összetettben csak ezredekben mérhető differencia volt.

- A tavalyi győztes pontszám idén még a legjobb 150-be kerüléshez sem lett volna elegendő - tette hozzá a szervező HáziPatika.com főszerkesztője. Bár a szavazás nem volt reprezentatív, az értékelés minden bizonnyal arra utal, hogy a betegek némiképp elégedettebbek az őket ellátó intézményekkel. Különösen igaz lehet ez az immár másodszor diadalmaskodó kecskeméti kórház esetében, ahol a tartósan magas színvonalú szakmai munka lehet a kulcs a sikerhez. Ők egyszerre voltak könnyű és nehéz helyzetben. Egy év alatt ugyanis az egészségügyben kevés radikális változás történik, így látszólag csak azt kell folytatniuk, amit korábban csináltak. A szavazás azonban a gyorsan változó tényezőkről is szól: a munka minőségéről és a szakmai színvonalról. Ez pedig csak folyamatos odafigyeléssel és lelkesedéssel tartható állandóan magas nívón.

Az összesített verseny nyertesei:
• Bács-Kiskun Megyei Kórház, Kecskemét (1. helyezés): AZ ÉV KÓRHÁZA 2011.
• DEOEC Idegsebészeti Klinika, Debrecen (megosztott 2. helyezés)
• Pándy Kálmán Megyei Kórház, Gyula (megosztott 2. helyezés)
• Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft, Ózd (3. helyezés)

A kategóriánkénti verseny győztes kórházai:
Orvos-szakmai ellátás kategória:
• SE ÁOK Ortopédiai Klinika, Budapest
Ápolás- és szakszemélyzet kategória:
• SE ÁOK Érsebészeti Klinika, Budapest
Infrastruktúra kategória:
• Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Mezőkövesd Telephely
Ellátás kategória:
• DEOEC Ortopédiai Klinika, Debrecen
Környezet és tisztaság:
• DEOEC Ortopédiai Klinika, Debrecen